In restaurant De Swaen in Oisterwijk zwaait Jeroen Knaapen de scepter in de keuken in de bediening helpt zijn vrouw Magali. Eigenaren van het restaurant zijn Frans en Karien Knaapen, de ouders van Jeroen.

 

Gastheerschap
Wij werden lauw ontvangen door de bediening. De begeleiding naar de tafel was ongeïnteresseerd. De bediening geeft aandacht aan de klanten omdat het moet. De eigenaar zat aan de bar achterin de zaak te eten en keurde ons geen blik waardig. In tegenstelling tot wat moet doorgaan voor vaste gasten, toen schoot hij in de amicale en dienstvaardige modus en wist hij niet hoe hij nederigheid moest veinzen. Durf het ook niet om milde, opbouwende kritiek te leveren op een gerecht. Dat wordt niet gewaardeerd.

 

Sfeer en comfort
Het restaurant is in de oude Auberge De Swaen van Cas Spijkers, maar van de sfeer destijds is op enkele ornamenten na weinig meer te ontdekken. Tafels zonder linnen, matige stoelen, er is geen sfeer van weleer terwijl men wel op die historie mee wil varen.

 

Onderhoud en hygiëne
Alles is schoon, maar het onderhoud is wat minder. Het oude sanitair van de Swaen is aanwezig in het souterain. Destijds was er een lift waarmee je naar het sanitair kon gaan, maar die is verdwenen. Nu is er op de begane grond ook een invalidentoilet waar iedereen gemakshalve gebruik van maakt.

 

Aanbod
De Europese keuken staat centraal op de menukaart, De menukaarten zijn voor lunch en diner voldoende uitgebreid. Ook aan echte lunchgerechten, zoals salades is geen gebrek. Door het homarium kan men hier verse kreeft eten op verschillende wijzen.

 

Kwaliteit van de gerechten
De cuisson van de gerechten is minder, de porties zijn net aan voldoende. De friet wordt met de hand gesneden, maar is veel te donker gebakken en verliest daardoor de mooie smaak. Bitterheid is troef. Over de kreeft was een allesoverheersende dressing, daardoor proefden we geen kreeft. Toen we daarover een opmerking maakten vertelde de ‘baas’: “Dat heb ik nog nooit gehoord.” Het moet natuurlijk eens de eerste keer zijn. Daarna hadden wij het helemaal afgedaan bij hem.

 

Kwaliteit dranken
Er is een redelijk aanbod van wijnen op de wijnkaart met betaalbare wijnen. De koffie is van een abominabele kwaliteit en is door de slapte smakeloos.

 

Conclusie
Restaurant De Swaen drijft op de naam en faam van Hotel-Restaurant De Swaen uit de tijd dat het restaurant twee Michelinsterren had. Dat niveau halen ze bij lange na niet meer. Jammer, wij rijden hier voortaan voorbij.

 

Zie voor meer informatie www.swaen.nl.