Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Lunchen bij De Kromme Watergang

 

We bezochten voor onze reeks Zakelijk eten, Smakelijk eten restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat. Eigenlijk in het bij Hoofdplaat gelegen gehucht Slijkplaat in Zeeuws Vlaanderen bevindt zich het unieke restaurant De Kromme Watergang. Op een mooie zonnige donderdag reserveerden wij hier voor de lunch.

 

 

Klik hier voor de fotoreportage van Tannetje Meijers

 

Keukenbrigade

 

“Koken komt uit je hart! Beleving, gevoel en concentratie zijn hierbij wel de sleutelwoorden. De jongens in de keuken moeten voor elkaar vechten en een hecht team vormen anders gaat het mis. Absolute stilte tijdens de service, ‘niet zeiken maar koken’ en ‘proeven, alles proeven!’ Iedere dag duizend keer”, vertelt Edwin Vinke.

Hoe goed je kookt hangt af van allerlei factoren: techniek, materiaal, ingrediënten. Vooral de ingrediënten spelen een belangrijke rol. Edwin Vinke is altijd op zoek naar verse eerlijke producten. Meestal net om de hoek, soms een stuk verder weg. Oorspronkelijke, pure, authentieke smaken herkennen, seizoen volgen, rijpheid van groentes en vlees. Allemaal dingen die je in acht moet nemen om tot een mooi evenwicht in de gerechten te komen.

 

Gastheerschap

 

Zijn vrouw Blanche stuurt de zwarte brigade aan. 'Vriendelijk en gemoedelijk zijn' dat is een eerste vereiste. Eerlijk zijn en oprecht dat is heel belangrijk en vooral plezier in je werk uitstralen, maar dat gaat natuurlijk vanzelf in zo’n mooie ambiance.

De inrichting van het restaurant doen ze zelf. Dagelijks bezig zijn om het restaurant zo aantrekkelijk en gezellig mogelijk te maken is hun streven. Iedereen moet zich op z'n gemak voelen, dat is belangrijk. De bezoekers een onvergetelijke middag of avond bezorgen, dat is hun doel. De inrichting is in zwart wit met kleurige accenten.

Gastvrijheid is voor Blanche iets waarmee je geboren wordt, het zit in je of het zit niet in je. En in De Kromme Watergang is die gastvrijheid vanzelfsprekend. Dat merk je meteen bij binnenkomst met een allerhartelijkste ontvangst.

 

Amuses

 

In alle rust gebruik je het aperitief en wordt de kaart gebracht. De bediening licht de wisselende menu’s toe. Al snel komen de eerste amuses op tafel. Dat begint met een grote zeewierkletskop en even daarna Gin Fish in een warme en koude variant in één glas en een oester met Margarita. Deze eerste verrassingen worden gepresenteerd op natuurlijke materialen, zoals drijfhout. Daarna komen mosselen, waaronder een variant van mousse in de vorm en de kleur van een echte mossel. Op hetzelfde plankje staat steenspons met crème van calamares. Op het volgende plankje staat Zeeuwse bruine bonensoep, Zeeuws spek en zelfbereide hoofdkaas.

 

Voorgerecht

 

Intussen is de eerste wijn ingeschonken, een sauvignon blanc 2010 uit Nieuw-Zeeland van Grey’s. De wijn heeft rijpe aroma's van passievruchten en nectarines en een stevige mineraliteit. De wijn harmonieert uitstekend met het voorgerecht: Zeebaars gemarineerd met oesters, verschillende bereidingen van zeegroentjes en zeegras, tartaar van scheermes met zeewater. Hierbij kregen we brood met algen. Deze gang bestond uit hele mooie structuren en combinaties van smaken.

Alles is even vers, dan merk je dat buiten de kustgebieden alleen ‘belegen’ vis te verkrijgen is. Vinke heeft zijn vaste leveranciers. Voor vis zijn dat de vissers die elke nacht vissen en die ’s ochtends vroeg de haven binnenlopen. Dus die vis wordt ’s nachts gevangen, die wordt om 10 uur geveild en die ligt ’s middags en ’s avonds op het bord. Verser kan niet!

 

Hoofdgerecht

 

De bijpassende wijn voor het hoofdgerecht komt in het glas Viu Manent Secret Viognier 2011 wit. Secret Viognier geurt intens naar nectarine en peer. Van smaak is die mooi fruitig met indrukken van ananas en abrikoos. Maar ook licht mineralig en zijn zoet en zuur zijn prettig in balans.

De wijn vormde een mooi huwelijk met het hoofdgerecht: zachtgegaarde varkenswang en krokante varkenssnuit, inktvis in Carboniare met schuim van salie en crème en jus van paddenstoelen met witte en zwarte bonen in olijfolie uit Umbrië.

 

Nagerecht

 

Dan het nagerecht: sorbet van pure chocolade en kiezels van pecannoten en hazelnoot en verschillende bereidingen van chocolade. Alle gerechten worden op een bijzondere wijze gepresenteerd. Wij namen hierbij geen wijn, omdat we nog een flink eind naar huis moesten rijden.

Tot slot namen we koffie, die serveert De Kromme Watergang met friandises, zowaar een chocoladenagerecht op zich. Wij betaalden EU 156.50 voor de lunch met twee personen.

 

Conclusie

 

De Kromme Watergang is uniek in zijn zorgvuldige en rustige designinterieur, uniek in zijn gastvrijheid en professionaliteit maar vooral uniek in de kookkunst van Chef Edwin Vinke. Lichte, elegante en verfijnde gerechten van het omringende land en de nabije slikken en platen. De kraakverse vis, schaal- en schelpdieren zijn ongeëvenaard, op de bereidingen kunnen we hetzelfde predicaat plakken. Kortom De Kromme Watergang is een zeer grote aanrader. Wij komen hier graag nog eens terug.

 

Informatie

 

Restaurant De Kromme Watergang
Slijkplaat 6
4513 KK Hoofdplaat (NL)

Openingstijden van woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur tot 14.30 uur en vanaf 18.30 uur tot 21.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Telefoon 00 31 (0) 117 - 34 86 96

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.krommewatergang.nl