Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Derde super wintersportweekeinde met veel sneeuw en een wereldcup

Sneeuwfans en skigebieden kunnen zich verheugen op het 3e grote wintersportweekeinde op rij. In het complete gebied van de Wintersport-Arena Sauerland draaien dan 100 skiliften en ligt er maar liefst 500 kilometer aan gespoorde loipes. Ook de wedstrijden voor de wereldcup skispringen in Willingen trekt dan een groot aantal toeschouwers.

Alpine skiën
Met op diverse plaatsen een sneeuwdek van meer dan een meter zijn de wintersportomstandigheden vrijwel optimaal. Ook de natuurskigebieden gaan weer open. In de hoger gelegen gebieden zijn de omstandigheden prima, in de lagere delen goed. Wie deze kleinere, overzichtelijke gebieden wil verkennen, moet dat beslist aankomend weekeind doen. In de week daarna zijn alleen in de hoger gelegen natuursneeuwgebieden de omstandigheden goed voor wintersport. In de besneeuwde skigebieden blijven de omstandigheden vrijwel onbeperkt goed.

Op veel pistes in de regio barst de wintersportpret pas na invallen van de duisternis goed in. Dan gaan de schijnwerpers aan; doorgaans op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Kijk voor meer informatie op www.wintersport-arena.de.

Rodelen
Sleetje rijden is dit weekeinde vrijwel overal mogelijk. In de Wintersport-Arena Sauerland is wel in elk skigebied een rodelbaan te vinden. Negen daarvan hebben zelfs een eigen rodellift. En sommige banen beschikken zelfs over baanverlichting. Van een natuurrodelbaan door het bos tot een snowtubingbaan, het is er allemaal.

Langlaufen
Langlaufen is dit weekeinde opnieuw mogelijk. Er ligt maar liefst een reusachtig netwerk van 500 kilometer aan gespoorde loipes te wachten op de langlaufers. Met een sneeuwdek in de bergen van 55 centimeter op de hoger gelegen gebieden, zijn de wintersportomstandigheden hier goed. In de middelhoge gedeeltes zijn de omstandigheden deels goed. De sneeuw blijft in de hoogst gelegen gebieden wel tot in de komende week liggen. In het langlaufcentrum Westfeld is in het gebied van het stadion een snowpark voor sportieve behoeftes ingericht.

In de gecertificeerde loipegebieden gaan de sporentrekkers en sneeuwfrezen dagelijks op pad om de loipes weer op te frissen en de verijsde gedeeltes weer los te frezen. Dat zijn ze ook aan hun hoge kwaliteitsstandaarden verplicht. Meer informatie hierover is te vinden op www.nordicsport-arena.de.

Winterwandelen
Winterwandelaars kunnen komend weekeinde nog een keer van de overweldigend mooie winterwereld genieten met zijn sneeuwbedekte velden en witbestoven wouden. Tot en met zaterdag schijnt zelfs de zon overvloedig, wat het plaatje dan helemaal mooi. De sneeuw blijft in de komende week in de hoger gelegen gebieden wel liggen.

Weer en weersvooruitzichten
De felle kou is voorlopig weg. De komende week staan in de tweede helft vooral droge, doorgaans koele dagen op het programma. Vrijdag dalen op de bergen de temperaturen naar het nulpunt. De wintersporters kunnen zaterdag en zondag in elk geval van veel zon genieten. Maandag is er bij een temperatuur van iets boven nul wat neerslag. In de besneeuwde skigebieden blijft wintersport gewoon mogelijk.

FIS Wereldcup skispringen
De wedstrijden voor de FIS Wereldcup skispringen in Willingen van 27 tot en met 29 januari belooft weereen groots feest en een sportief spektakel te worden. Wie ooit eens in het uitloopgebied van de Mühlenkopfschans in Willingen heeft gestaan in die zee van fans, vergeet dat nooit meer. Het skispringen heeft hier een cultstatus. Meer dan 30.000 fans reizen elk jaar af naar het Upland, om de Duitse ‘adelaars;’ te zien vliegen en de lokale Willingse held Stephan Leyhe op de grootste springschans van de wereld te zien vliegen. Dit jaar zijn de fans vooral benieuwd of de Sloveense skispringer Peter Prevc – winnaar van het afgelopen jaar en overallwinnaar van de cup- dit jaar opnieuw het niveau bepaalt.

IBSF Junioren-wereldkampioenschappen bobslee
Zij zijn de bobsleesterren van morgen. Bij de wereldkampioenschappen junioren van de IBSF staat de aanstormende generatie in de schijnwerpers. Van 27 tot en met 29 januari meten de beste junioren van de wereld hun krachten in de Veltins EisArena. De bezoekers kunnen een uitstekend beeld krijgen van de kampioenen van morgen. De entree is gratis. In 2019 is het ijskanaal van Winterberg opnieuw het podium van een ;groot’ WK. Dan strijden namelijk hier de beste rodelaars van de wereld.

Verkeer
Droog en koud winterweer vergemakkelijken de reis naar de wintersportgebieden. De belangrijke toegangswegen zijn droog en sneeuwvrij. Maar op de kleinere wegen en straten en op de parkeerplaatsen ligt vastgereden sneeuw. Winterbanden zijn echt noodzakelijk!
Op de hoofdroutes naar de wintersportgebieden moet op bepaalde tijden met filevorming en vertraging worden gerekend. Vooral vlak voor het middaguur loopt het verkeer vast tussen Olsberg en Winterberg. Ook in het gebied rond Willingen kan het bij het begin en het einde van het sportevenement bijzonder druk worden. Het is aan te raden om vroeg naar de wintersportgebieden te reizen om de drukste momenten in het verkeer te mijden.

Evenementen
27.-29.01. FIS Wereldcup skispringen, Mühlenkopfschans Willingen
27.01.-29.01. IBSF Junioren Wereldkampioenschap bobslee, Veltins EisArena Winterberg
29.01. Postwiesen Torrero, Postwiesen skidorp-Neuastenberg
05.02. Nostalgische skiwedstrijd, Postwiesen skidorp- Neuastenberg
05.02. Historische stoomtrein rijdt vanaf diverse steden in Duitsland naar Winterberg
09.02.-12.02. Duitse Junioren kampioenschappen bobslee, Veltins EisArena Winterberg
14.02.-19.02. FIL Junioren Wereldcup rodelen, Veltins EisArena Winterberg
22.02.-25.02. Duitse Junioren Cup skeleton, Veltins EisArena Winterberg
23.02.-26.02. Duitse jeugd kampioenschappen rodelen, Veltins EisArena Winterberg
06.-09.03. Special Olympics Duitsland, Nationale Winterspelen voor mensen met een geestelijke beperking, skigebied Willingen
11.03. Licht-/ donkerfestival, skigebied Willingen
18.-19.03. Snowboard-wereldcup, skiliftkarussell Winterberg
18.-19.03. Duitslandbeker langlaufen, Wunderthausen