Foto: Simone Janssen

 

De Koninklijke Nederlandse Munt lanceert vandaag 50 zilveren zonnebloemen met glasemaille om 50 jaar Van Gogh Museum te vieren. De zonnebloemen zijn met de hand gemaakt door zilversmeden in het atelier van de Koninklijke Nederlandse Munt, en zijn gebaseerd op het beroemde schilderij Zonnebloemen (1889) van Vincent van Gogh. Het eerste exemplaar werd vandaag overhandigd aan Rob Groot, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

 

Rob Groot, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum: “Zonnebloemen symboliseerden voor Vincent dankbaarheid. Als museum zijn we ontzettend dankbaar dat we zijn kunst en levensverhaal al 50 jaar mogen delen met het publiek. Deze munt is een mooie herinnering aan deze mijlpaal.”

 

Speciaal voor het 50-jarig jubileum van het Van Gogh Museum lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt een bijzondere uitgifte: 50 zilveren munten met een zonnebloem, een link met een van de meest beroemde schilderijen ooit gemaakt door Vincent van Gogh. Geheel toepasselijk vond de overhandiging aan zakelijk directeur Rob Groot dan ook plaats voor het originele schilderij in het Van Gogh Museum. Naast de zilveren uitgifte is ook een speciale penning in coincard verkrijgbaar met daarin €0,50, wat ook het jubileum van het Van Gogh Museum onderstreept.

 

50 jaar Van Gogh Museum

Met ruim 1,5 miljoen bezoekers per jaar is het Van Gogh Museum een van de meest populair musea in Nederland. Het museum beheert de grootste verzameling werken van Vincent van Gogh ter wereld en viert in 2023 haar 50ste verjaardag. Het Van Gogh Museum werd op 2 juni 1973 geopend door Koningin Juliana waarna het museum in 50 jaar ruim 53 miljoen keer werd bezocht. Naast de vaste collectie organiseert het museum jaarlijks meerdere tijdelijke tentoonstellingen met onderwerpen die het werk en het leven van Vincent van Gogh en zijn tijd tonen en verdiepen.

 

De uitgiften voor 50 jaar Van Gogh Museum zijn direct online te bestellen op www.knm.nl. Ook is de penning in coincard binnen enkele weken te koop in de museumshop van het Van Gogh Museum.