De tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding’ stond al sinds februari in de startblokken en kan nu eindelijk geopend worden. Vanaf 5 juni kunnen bezoekers zich onderdompelen in de spoorhistorie aan de hand van ruim 100 spoorwegaffiches. De veelal fraaie en kleurrijke affiches laten niet alleen de geschiedenis van het reizen per spoor zien, naar ook de ontwikkeling van ontwerpstijlen. In het ‘Atelier van Verbeelding’ kunnen kinderen met behulp van een speurtocht en een tiental ontwerptips zelf een affiche maken. De tentoonstelling ‘ is tot en met 21 november 2021 te zien in het Spoorwegmuseum.

 

De nieuwe tentoonstelling 'Spoor van Verbeelding, 150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches', vertelt de geschiedenis over reizen per spoor in fraaie en kleurrijke affiches. De 120 affiches, waarvan enkele nooit eerder geëxposeerd, zijn een bijzondere weergave van de ontwikkeling van ontwerpstijlen door de jaren heen.


Boottreinen en Holland-promotie

De vroegste geïllustreerde spoorwegaffiches werden eind 19e eeuw gemaakt voor boottreinen door onder anderen de architect H.P. Berlage. Aantrekkelijke affiches om buitenlandse toeristen per trein naar ‘Holland’ te trekken, werden vaak in de buurlanden geproduceerd. Deze schetsten een beeld van molens, bloembollen­velden en meisjes in klederdracht. In 1913 ontwierp Willy Sluiter de eerste ‘moderne’ Nederlandse spoorwegaffiches. Hij beeldde geen treinen of bestemmingen af, maar reizigers, spoormannen en ‘locals’ in de cartooneske stijl die kenmerkend was voor deze ‘gentleman-artist’.

 

Zelf aan de slag in het Atelier van Verbeelding

Tijdens de tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding’ kunnen kinderen zelf aan de slag met het maken van hun eigen affiche in het ‘Atelier van Verbeelding’ in het museum. Deze speciale plek is gecreëerd met alle benodigdheden, aanwijzingen en inspiratie om zelf het mooiste affiche te maken voor thuis aan de muur.

 

Gastconservator Arjan den Boer

De tentoonstelling is samengesteld door verzamelaar en publicist Arjan den Boer. Zijn rijk geïllustreerde boek ‘150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches’ wordt door uitgeverij Thoth tegelijk met de start van de tentoonstelling gepresenteerd. Arjan den Boer (1972) studeerde Algemene Letteren (specialisaties kunstgeschiedenis en cultuureducatie) aan de Universiteit Utrecht. Hij is publicist op het gebied van geschiedenis, monumenten, architectuur, spoorwegen en affiches. Naast publicaties verzorgt hij lezingen en rondleidingen, onder meer in het Spoorwegmuseum. Sinds ruim tien jaar is Den Boer verzamelaar van originele spoorwegaffiches, waarvan hij een collectie van honderden exemplaren heeft opgebouwd.

 

Uit de lades van het depot

De tentoonstelling omvat affiches uit de omvangrijke collectie van het Spoorwegmuseum, uit de verzameling van de gastconservator en van enkele musea en archieven in binnen- en buitenland. Enkele affiches zijn nooit eerder geëxposeerd of komen, gevoelig als de originele steendrukken zijn voor licht, sinds lange tijd weer uit de lades van het depot. Ook de zeldzame exemplaren van de Franse Art Deco-grootmeester A.M. Cassandre zullen de tentoonstelling sieren.