Amsterdam Pipe Museum staat reeds bekend om de geweldige online collectie-database. Met de vernieuwing van de website www.pipemuseum.nl komt daar - naast de frisse vormgeving – de Engelstalige versie bij voor internationaal gebruik. Maar er is meer toegevoegd en verbeterd.

 

De database
Het hart van de website is nog altijd de database waarin de gehele collectie wordt getoond: ruim 34.000 objecten. De tab Zoek in de collectie brengt je bij een nieuw zoekformulier met extra velden. Uniek is dat door een uitgedachte meertalige thesaurus de zoekvelden reageren op invoer in Engels, Frans, Duits en Nederlands. Het resultaat wordt getoond in Nederlands of Engels, al naar gelang de taalkeuze. Om een eerste selectie gemakkelijker te maken, staan direct naast het zoekformulier de twintig verschillende deelcollecties als link. Zo spring je gemakkelijk van de kleipijpen naar bijvoorbeeld prenten.
Resultaten komen altijd in chronologische volgorde voor een helder overzicht. Simpel aanklikken van de kleine foto brengt de detailinfo van het object in beeld, samen met de foto’s rondom het object, plus details als merken.


De collectie
Voor de echte onderzoeker is de database een geweldige bron, maar voor een simpel bezoek misschien te overweldigend. Daarom zijn onder de tab Collectie drie extra keuzes toegevoegd: Hoogtepunten en Browsen door de collectie/documentatie. Hoogtepunten biedt van elke deelcollectie vijf mooie voorbeelden met een verhaalt over hun historische achtergrond. In totaal staan ruim 100 topstukken beschreven voor een kennismaking met de collectie. De andere optie is om lekker plaatjes te kijken via Browse door de collectie. De keuze brengt de bezoeker op een pagina met 45 selecties uit onze rijke collectie. Kies er één en een afwisselende serie foto’s verschijnt van objecten binnen het thema, bijvoorbeeld opium. Een korte tekst leidt het thema in. Voor een eerste oriëntatie of voor een werkstuk voor school zal dit al voldoende informatie bieden. Overigens kan elk plaatje weer aangeklikt worden voor een full-screen foto, of het collectienummer onder het plaatje voor toegang tot de registratiekaart van dat object. Browsen door de documentatie doet hetzelfde, maar dan voor ‘platte zaken’: boeken, prenten, advertenties, folders, tabaksverpakkingen, et cetera.


Schat aan informatie
Ook een nieuwe faciliteit is de keuze Verder lezen onder de tab Publicaties. Hierachter bevindt zich de ware schat aan kennis en informatie die het Amsterdam Pipe Museum biedt. Momenteel staan 130 artikelen van de conservator en enkele andere auteurs hier online, volledig gedigitaliseerd met afbeeldingen, noten en literatuurverwijzingen. Vrij toegankelijk voor iedereen. Deze artikelen zijn ook direct toegankelijk vanaf de homepage via de grote tegel. De andere keuzes naar de bibliotheektitels en eigen uitgaven van het museum zijn onveranderd. De laatste toevoeging is de tab Webshop, een dienstverlening aan de gebruiker en in deze tijd onmisbaar voor een ongesubsidieerd museum. Het assortiment mag dan wat ongebruikelijk zijn voor een museumwinkel, het is wel wat een deel van de bezoeker verwacht. Overigens is de shop zelf onder een eigen URL gehost.


Uniek museum
Tenslotte is het Amsterdam Pipe Museum, dat in 2020 tijdens haar 50-jarig jubileum de eervolle European Heritage Award ontving, bijzonder genoeg om over de achtergrond van het museum van alles te willen vertellen. Deze info vind je onder de tab Museum. Ten eerste een overzicht van het ontstaan van deze unieke collectie, maar ook hoe het museum nu functioneert met alles over bestuur en beleid.
De collectie is in vijftig jaar gegroeid, maar hoe gaat zoiets? Dat lees je onder Verzamelaars: 30 verzamelaars over tweehonderd jaar tijd hebben elk met een eigen focus materiaal bijeen gebracht en al deze verzamelingen hebben een bijdrage geleverd aan de wereldwijde collectie van ons museum. Het is uniek dat een kunstnijverheidsmuseum zoveel kennis over de herkomst van zijn museumobjecten heeft èn als openbare kennis aanbiedt. Een ontspannen kennismaking met de drijvende kracht achter dit museum geeft het Gouden Jubileum. Hierin geeft Don Duco, de huidige conservator, via 50 dagboekfragmenten een persoonlijk inkijkje in vijftig jaar onderzoek en collectioneren.  Het museum is bijzondere dank verschuldigd aan Datatrippers, een gespecialiseerd ICT-bedrijf dat met veel zorg de technische structuur van de database en de website heeft gerealiseerd. Hun persoonlijke aandacht voor dit langdurige project is bewonderenswaardig.

 

Neem een kijkje op www.pipemuseum.nl en verwonder je over de wereld van pijp en tabak.