Bloemen, bomen, vogels en panoramische vergezichten: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Het Westfries Museum in Hoorn presenteert deze monumentale handbeschilderde behangsels in de expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ maar toont hierin ook hedendaags werk van Snijder&CO. Dit kunstenaarsduo blaast het ambacht van het behangschilderen namelijk nieuw leven in. Bij de expositie organiseert het Westfries Museum tevens een ontwerpwedstrijd. Het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO. www.wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd

 

Handbeschilderd behang was in de achttiende eeuw razend populair. In de geschilderde landschappen zaten vaak hele verhalen verstopt die verwezen naar de bewoners en hun huis. Het kunstenaarsduo Snijder&CO, oftewel Jaap Snijder en Marcelo Gimenes uit Rotterdam, pakte het bijna vergeten ambacht behangschilderen op en brachten het opnieuw tot leven. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen. Toch zijn hun ontwerpen nieuw en op maat gemaakt voor de opdrachtgever van nu - en voor de ruimte waarin ze zich bevinden, net als in de zeventiende en achttiende eeuw. Snijder&CO schilderen panorama’s en landschappen met vogels, bloemen en planten, maar met een hedendaags detail of uitzicht aan de horizon. Ook combineren zij oude technieken met nieuwe producten en materialen. Het werk draagt daardoor toch vooral hun eigen handtekening en straalt verstilde schoonheid uit.

 

Win een expositieplaats in het museum

Voor diegenen die geïnspireerd zijn geraakt door de monumentale en/of de hedendaagse beschilderde behangsels is er een speciale ontwerpwedstrijd gekoppeld aan de tentoonstelling van het Westfries Museum, want - zo stelt Jaap Snijder: “We willen graag laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt. Wij hopen dat deze kleurrijke expositie inspireert tot zelf creëren.” Iedereen kan meedoen: het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO.

 

Voorwaarden en criteria

Deelname is mogelijk door een werk te maken van minimaal 50 bij 70 centimeter, daar een foto of een korte video van maximaal 1 minuut van te maken en deze te plaatsen op Facebook en/of Instagram. Vermeld daarbij wat de motivatie en/of inspiratie is geweest voor het maken van dit ontwerp, met welke materialen er gewerkt is en eventuele andere opmerkingen die van belang kunnen zijn voor de vakjury. Belangrijk: in de post moeten de volgende hashtags opgenomen zijn #behangschilderen #wfmontwerpwedstrijd #westfriesmuseum. Deelname is mogelijk tot en met zondag 31 oktober 2021. Voorwaarde is dat het werk handgemaakt moet zijn: digitaal vervaardigde afbeeldingen worden niet beoordeeld.

De maker is verder vrij in de keuze van materiaal, stijl en techniek, bovendien hoeft het behang niet per se beschilderd te zijn. Het mag bijvoorbeeld ook tot stand komen door middel van knipsels, collages, stempels of met textiele materialen. Let op: het werk wordt beoordeeld als behang, niet als een opzichzelfstaand kunstwerk. Dat betekent dat de jury ernaar kijkt vanuit de functie van behang, dus als een achtergrond en een onderdeel van een interieur. Uiteraard moet het werk van eigen hand zijn.

 

Vakjury en publieke stemronde

Een vakjury beoordeelt na 31 oktober alle gemaakte werken en nomineert er vijf. Daarna is het publiek aan de beurt. De vijf genomineerde werken komen op maandag 8 november op de website van het Westfries Museum te staan (wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd). Vanaf dat moment kan het publiek stemmen op een favoriet. De uiterste stemdatum is zondag 21 november en op 29 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De vakkundige jury bestaat uit Jaap Snijder en Marcelo Gimenes van Snijder&CO; Hoofdredacteur Marina de Vries van Museumtijdschrift; Hoofd Restauratieatelier papier en foto’s Idelette van Leeuwen van het Rijksmuseum (medesamensteller van de tentoonstelling XXL papier in 2022) en Westfries Museum-conservator Henriëtte Tilgenkamp.

 

Meer inspiratie?

Korte documentaire over Snijder&CO op www.wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd

Reserveren ticket tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ www.wfm.nl/reserveren .

Meer over de tentoonstelling: www.wfm.nl/ambacht