Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, olieverf op paneel, 39 x 72 cm, Groninger Museum .

 

In de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart is een schilderij gestolen uit museum Singer Laren. Het gaat om Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh. Het schilderij maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan in Singer Laren en is een bruikleen van het Groninger Museum.

 

 

“Wij zijn diep geschokt, boos en verdrietig. Er is een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste kunstenaars aan de gemeenschap onttrokken. Het is vreselijk voor het Groninger Museum en ook voor Singer Laren, maar vooral voor ons allemaal. Want kunst is er om gedeeld te worden, om van te genieten, geïnspireerd te raken en getroost te worden, zeker in tijden als deze. Kunst is van groot belang voor onze cultuur.” aldus museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm. "De beveiliging van Singer Laren is volgens protocol. Dit is afgestemd met de verzekeringsexperts met wie Singer Laren op dit moment nauw in contact is." aldus Evert van Os, algemeen directeur. Er is een rechercheonderzoek gestart. In dat onderzoek werken diverse expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam.

 

Heeft tips?
Als u beveiligingscamera’s aan uw huis heeft en in de buurt van het museum woont, heeft u misschien wel beelden vastgelegd van de mogelijke dader(s). Mocht u beelden hebben waarop iets te zien is, deel ze dan via het tipformulier van de politie of telefonisch via 0900-8844. Mocht u andere relevante informatie hebben of weet u meer over deze diefstal? Dan verzoeken we u dat ook om met de politie te delen.