Voor de eerste keer presenteert het Amsterdam Pipe Museum een kunstproject in samenwerking met een eigentijdse kunstenares. Zij laat zich laat inspireren door de vrouw met de pijp – zichzelf èn het beroemde portret van dame met pijp dat sinds lang in het museum hangt. Van 20 december tot 18 januari te zien aan de Prinsengracht.


I WANT TO HAVE MY PIPE & SMOKE IT is een kunstproject uitgevoerd door de Nederlands/Amerikaanse Doreen Wittenbols, die werkt vanuit haar Santa Fe Studio in New Mexico, USA. Vanaf 17 december heeft zij een week lang haar solo expositie met live performance in Arti et Amicitiae aan het Rokin. Tegelijkertijd houdt zij in het Amsterdam Pipe Museum een expositie van haar werk dat aansluiting zoekt bij het unieke portret uit 1828 van ‘pijprokende dame’.


In het project speelt Wittenbols met een van de laatste mannelijke bastions en de huidige selfie-obsessie. Zij is geïnteresseerd in de relaties tussen pijproken, gender, veroudering versus het verbeteren van jezelf, sociale status en seksualiteit. Als vrouwelijke kunstenaar eigent zij zich de houten pijp toe en probeert deze opnieuw uit te vinden door de pijp een andere rol te geven.


In de expositie toont zij gefotografeerde zelfportretten waarop zij poseert met de pijpen die ooit het bezit waren van een man die zij zelf nooit zal leren kennen, haar overleden schoonvader. Elke foto heeft zij zelf veranderd door ‘analoog’ photoshoppen met olieverf. Extra rimpels zijn op het gezicht geschilderd of camoufleren juist de bestaande lijnen. Soms lijkt de verf een extra foundation make-up, die een laag toevoegt aan het opgemaakt gezicht op de foto.


Een serie van haar ‘analoog’ gephotoshopte portretten wordt in het Amsterdam Pipe Museum tentoongesteld. Het grote olieverfschilderij dat Madame Vigee Le Brun in 1828 als zelfportret met elegante kleipijp schilderde is voor Wittenbols een inspiratie geweest voor haar onderzoek naar vrouwen en de pijp. Het hangt als een van de topstukken in het museum.


De expositie van Doreen Wittenbols loopt van 20 december 2019 tot en met 18 januari 2020. Op 20 december. is de kunstenares zelf aanwezig. Gratis koffie & thee voor bezoekers. Geopend ma. t/m zat. 12 -18 uur. Adres: Prinsengracht 488. www.pipemuseum.nl