Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Aankoop werk Thomas Huber

 

Tot en met 6 oktober 2013

Samen met het Centraal Museum in Utrecht heeft Museum Boijmans Van Beuningen werk aangekocht van de Duitse kunstenaar Thomas Huber. Beide musea hebben ieder een werk uit de serie van twee verworven. Beide stukken zijn nu te zien in Rotterdam. In Utrecht worden de schilderijen in het voorjaar tentoongesteld.


Dit voorjaar heeft Museum Boijmans Van Beuningen het werk Bildaushub II, van Thomas Huber (1955), aangekocht. Korte tijd later verwierf het Centraal Museum het andere schilderij Bildaushub I. “I en II horen bij elkaar zoals de Mad Hatter in Alice in Wonderland bij zijn hoed hoort” aldus het NRC Handelsblad naar aanleiding van de presentatie van de twee werken in Galerie Akinci. De kunstwerken kunnen op zichzelf staan, echter samen winnen ze aan kracht en betekenis. Door de duo aankoop en samenwerking kunnen de schilderijen in de toekomst altijd tezamen worden getoond. De twee doeken zijn op ezel te zien in de kleine aanwinstenzaal van het museum. Het is voor het eerst dat de twee musea een dergelijke aankoop doen. Het Centraal Museum in Utrecht beschikt reeds over een mooie collectie van Thomas Huber. Voor Museum Boijmans Van Beuningen is dit de eerste aankoop van de kunstenaar.

 

Thomas Huber

 

Thomas Huber is een meester in het schilderen van sobere, heldere en ijle werken met een figuratieve uitstraling en een grote ruimtelijke werking. Zijn schilderijen doen zowel denken aan Italiaanse fresco's, maar tegelijkertijd aan de gestileerde muurschilderingen van kunstenaar Oskar Schlemmer die in de jaren twintig verbonden was aan het Bauhaus in Weimar en Dessau. De werken van Huber tonen dezelfde scene, maar met een merkwaardige omkering. De situatie speelt zich af in een en dezelfde ruimte, echter vanuit twee hoeken gezien. Wat op het ene schilderij een kuil is, wordt op het andere schilderij een hoop aarde. De gehele entourage van de schilderijen maakt onderdeel uit van deze tijdelijke installatie; de ezels zijn geprepareerd in de kleur van de museumlambrisering en het aan de muur getoonde werk uit de collectie van het museum is door Thomas Huber zelf uitgezocht.