Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Design in de kijker bij Boijmans

 

Op vrijdag 28 juni overhandigde Christine de Baan, programmadirecteur van DutchDFA, de bejubelde documentaireserie Dutch Profiles aan ARTtube en werd de nieuwe Design Column opengesteld. Deze avond was bovendien het startschot van diverse andere design projecten, te zien in het museum en op het web.

 

De serie Dutch Profiles is vanaf nu in beheer bij Museum Boijmans Van Beuningen: de videoportretten van designers, architecten en modeontwerpers sluiten goed aan bij de museumcollectie. Het werk van veel geïnterviewden bevindt zich in de museumverzameling. Het museum garandeert dat de serie in de toekomst beschikbaar en toegankelijk blijft op het online videokanaal ARTtube via arttube.nl/nl/DutchProfiles.

 

Design Column #5 Body Building


De vijfde presentatie in de serie Design Column toont een aantal scenario’s rondom lichaamsverbetering en illustreert de noodzaak om keuzes te maken. Deze editie reageert op het nieuws rondom het “onhoudbare” zorgsysteem in ons land. Zo wordt niet alleen de vooruitgang belicht, maar ook de schaduwzijde van dit alles. In de tentoonstelling is onder meer ‘The Incredible Shrinking Man’ van Arne Hendriks te zien. Zijn idee laat zien dat wanneer de lengte van de mens wordt teruggebracht tot 50 centimeter, dit logischerwijs betekent dat de vraag naar onder andere voedsel, brandstof en leefruimte aanzienlijk daalt. Ook ‘Scary Beautiful’ van Leanie van der Vyver is te zien. Met haar schoenen die de houding van het lichaam drastisch veranderen, laat zij zien wat het betekent als de grens voor het “verbeteren” van ons lichaam steeds verder weg wordt gelegd.

 

Schrijven op de muren


Het “burgerinitiatief” Mrs. Tally was aanwezig om reacties op de Design Column vast te leggen. De groep nodigt bezoekers uit om in gesprek te gaan over het onderwerp van deze column. Tijdens het event op vrijdagavond waren kunstenaars Elena Beelaerts, Tuomas Markunpoika en Arne Hendriks aanwezig om hun werk toe te lichten en het onderwerp van de column te bespreken. Uitspraken, meningen en vragen werden op de muur geschreven door de leden van Mrs. Tally en geregistreerd op video.

 

Lancering blog


Museum Boijmans Van Beuningen presenteert vanaf nu ook bij elke Design Column een “thread” op www.designcolumn.nl. Hier worden de thema’s van de columns onder de loep genomen, reageren experts op de stellingen en is een verzameling nieuwe ideeën en werken van ontwerpers en kunstenaars te vinden. De blog Design Column is ook te vinden op Twitter en Facebook.

 

Design in Boijmans


Design en vormgeving staan ook dit jaar centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Naast de vernieuwde opstelling De Collectie Vormgeving, is de studiecollectie met metalen gebruiksvoorwerpen net geopend. De Smart Replica’s van Maaike Roozenburg maken hier deel van uit. De tentoonstelling ‘Design in Rotterdam. 25 jaar Stadscollectie’ is ook te zien en illustreert het uitgesproken karakter van de stad met hoogtepunten uit de Rotterdamse designcollectie. Het museum sluit het jaar af met een nieuwe editie van de Rotterdam designprijs.