Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Nieuwe naam en nieuwe directeur

Het Pijpenkabinet, een van de gespecialiseerde themamusea die Nederland telt, is toe aan een nieuwe naam en een nieuw, meer internationaal gezicht: Amsterdam Pipe Museum.

 

De collectie, ontstaan uit particulier initiatief, bestaat reeds veertig jaar. Sinds 1982 beheert de Stichting Pijpenkabinet het museum in Leiden. Vandaar uit is het in 1995 verhuisd naar Amsterdam, waar het zijn plek vond in een mooi grachtenpand aan de Prinsengracht.


Vanaf 2013 maakt het museum zich bekend onder de naam Amsterdam Pipe Museum. Deze internationaal aansprekende naam is een logische keuze om een wereldwijd publiek aan te spreken. De vestigingsplaats Amsterdam is belangrijk voor een succesvolle marketing. De collectie zelf bevat pijpen uit alle windstreken: van Mexico tot Japan, van Lapland tot Zuid-Afrika. De museale collectie is door diepgang en documentatie de belangrijkste ter wereld op dit gebied. Publicaties van het museum zijn alom gebruikte handboeken voor archeologen en historici. Om deze internationale rol beter te kunnen vervullen, is besloten over te stappen naar de nieuwe naam: Amsterdam Pipe Museum.


De marketing van het museum is in handen van Patricia Olsthoorn (1975), sinds februari 2013 aangetreden als directeur van Amsterdam Pipe Museum. Zij is verantwoordelijk voor vergroting van de zichtbaarheid en toename van het aantal bezoekers.


Patricia Olsthoorn is al ruim 13 jaar actief in de culturele sector, onder andere als collectie-beheerder en projectleider bij Museum Gouda. Na een specialisatie aan de Erasmus Universiteit in cultureel ondernemerschap en CRM, heeft zij ondernemingen geadviseerd bij het omarmen van deze aspecten binnen de organisatie.


Olsthoorn over haar aanstelling: ’ Ik vind het een uitdaging om deze bijzondere en wereldwijde collectie van het Amsterdam Pipe Museum opnieuw onder de aandacht van het publiek te brengen. Het museum wil een betere profilering van haar nationale en internationale gezicht. De veranderingen die met een professionaliseringsslag als deze gepaard gaan, zal ik aanpakken met passie en vertrouwen. ’


Naast haar functie bij het Pijpenkabinet is Olsthoorn ook actief als adviseur cultureel ondernemen binnen de culturele sector.


Ook nieuw is de website www.pipemuseum.nl waarmee niet alleen een visitekaartje wordt afgegeven, maar ook de collectie volledig digitaal raadpleegbaar is. Deze database bevat inmiddels 80.000 foto’s van pijpen, tabaksattributen en gereedschappen. Een aantrekkelijke introductie voor de online bezoeker vormen de diverse thematische 'tentoonstellingen'.

Het Amsterdam Pipe Museum - voorheen bekend als Pijpenkabinet – is te vinden op Prinsengracht 488 in Amsterdam en is geopend van woe. tot en met zat. 12-18 uur.