Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Sensory Spaces

 

Vanaf 8 juni 2013


Deze zomer start Museum Boijmans Van Beuningen met een nieuw tentoonstellingsformat: ‘Sensory Spaces’. Voor deze nieuwe reeks worden drie jaar lang spraakmakende internationaal actieve hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor de Willem van der Vorm Galerij een kunstwerk te maken. Museum Boijmans Van Beuningen profileert zich drie jaar lang met ‘Sensory Spaces’ als plek voor hedendaagse kunst. Ieder jaar worden drie kunstenaars uitgenodigd om op een prikkelende en vernieuwende manier met de specifieke eigenschappen van de Willem van der Vorm Galerij een site-specific kunstwerk te maken.


Kunstenaars


De kunstenaars die voor ‘Sensory Spaces’ worden uitgenodigd, hebben hun werk niet of nauwelijks in Nederland tentoongesteld. Voor ieder van hen is dit de eerste solo  tentoonstelling in een Nederlands museum. De (inter)nationale kunstenaars worden geselecteerd op kwaliteit en de relevantie van hun werk voor ‘Sensory Spaces’. De eerste editie is van de hand van de Amerikaanse kunstenaar Oscar Tuazon (1975). Daarna staat in oktober een presentatie van onder anderen de Duitse Sabine Hornig (1964) op het programma.

 

Werk


Iedere kunstenaar houdt er een andere werkwijze, materiaalgebruik en visie op na en zet de ruimte naar zijn hand. De kunstwerken worden speciaal voor ‘Sensory Spaces’ gemaakt; het eindresultaat is op dit moment niet te voorspellen. Bij elke tentoonstelling verschijnt een tweetalige publieksbrochure met een essay van de betreffende conservator.


Locatie


De Willem van der Vorm Galerij is 190 m2 groot en heeft een zeer open structuur. De galerij bevindt zich in het gratis toegankelijke entreegebied van het museum, dat dagelijks door vele honderden bezoekers wordt bezocht. In het entreegebied lopen verschillende facilitaire functies en de kunstbeleving in de Willem van der Vorm Galerij mooi in elkaar over. Deze locatie is bewust gekozen om elke museumbezoeker in contact te brengen met de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst.


Hedendaagse kunst in het museum en in de Onderzeebootloods


De eerste editie met Oscar Tuazon, te zien van 8 juni tot en met 29 september 2013, valt samen met de jubileumtentoonstelling ‘De stad, de kunstenaars en het museum. 25 jaar Stadscollectie Rotterdam’ in het museum en ‘XXXL Painting’ in de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam. De reeks ‘Sensory Spaces’ is mogelijk gemaakt door AMMODO. Het team van conservatoren moderne en hedendaagse kunst dat bij ‘Sensory Spaces’ is betrokken bestaat uit: Francesco Stocchi, Saskia van Kampen-Prein en Noor Mertens.