Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Thermenmuseum terug naar de oorspronkelijke staat

De restauratie van het Romeinse badhuis in het Thermenumuseum in Heerlen is klaar. Dankzij de vakmensen van Restaura en Laudy is het badhuis volledig gereinigd en geconsolideerd, zijn alle schadeplekken gerestaureerd en zijn we zelfs een aantal reconstructies rijker. Krijg in vogelvlucht een beeld van dit bijzondere proces.

 

 

Anderhalf jaar lang is het best bewaard gebleven Romeins gebouw van Nederland ingrijpend gerestaureerd. Met als resultaat dat het grotendeels is teruggebracht naar de staat waarin het bij de eerste opgraving in 1941 is aangetroffen. Ook zijn delen gereconstrueerd zoals het er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien. Sinds 2 maart 2018 is het resultaat van de restauratie te bewonderen.

 

Bij de restauratie zijn materialen en technieken gebruikt zoals de Romeinen dat ook deden. Ontbrekende bouwstenen zijn uit Kunradersteen gekapt. Replica’s van dakpannen en tegels zijn met de hand gemaakt uit lokale klei. Het is heel bijzonder dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toestemming gaf om dit archeologisch rijksmonument zo vergaand te restaureren. Wethouder Jordy Clemens is trots op het eindresultaat: “We hebben dit unieke complex niet alleen veilig gesteld voor toekomstige generaties, maar kunnen bezoekers nu ook beter laten zien hoe het badhuis en het Romeinse leven daaromheen er moet hebben uitgezien. Een eerste stap op weg naar een nieuw Romeins museum.”