Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Bijzonder legaat voor het Pijpenmuseum

Het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht heeft als legaat een reeks pijpen gekregen van een serieuze pijproker, min of meer een BN-er hoewel deze heer er zeker geen moeite voor deed in de Privé te komen. Toch klinkt de naam van Minister Van Kemenade bij iedereen van boven de 40 bekend. Hij overleed afgelopen februari op 82-jarige leeftijd. Nu kunt u zijn pijpen in het museum bekijken.

 

Een sympathieke geste
Van Kemenade bleek zowaar een verzamelaar te zijn. De meeste pijprokers hebben wel een rekje met zes of tien pijpen, maar nu ging het niet alleen om een rek van bijna twintig, maar daarnaast nog een fruitschaal vol in de study en een tweede mand vol pijpen in de huiskamer. De kinderen van de oud-politicus waren het er mee eens dat een bestemming in het museum het mooiste eerbetoon aan hun vader zou zijn.


Vreedzaam besturen
Jos van Kemenade is altijd een bedachtzame bestuurder geweest, die als wetenschapper veel schreef over zijn politieke ideeën. Dr. Jos van Kemenade was hoogleraar, tweemaal minister van Onderwijs, burgemeester, bestuurder van de UvA, tien jaar Commissaris van de Koning in NH en daarna Minister van Staat. Pas in derde instantie was hij politicus. Of kwam het doordat hij pijproker was, immers iets voor “the thinking man” zoals een reclame uit de jaren ’60 zo treffend stelde. In onze huidige tijd vol geopolitieke spanning en oververhitte discussie zouden er meer Van Kemenade’s moeten zijn in politiek en bestuur, compleet met pijp zodat ze tweemaal nadachten voordat ze hun mond opendeden of iets op twitter gooiden.


De keuze van de pijproker
Zoals elke pijproker had Van Kemenade een duidelijke eigen smaak. Hij had een voorkeur voor een fors grote pijp, waarin de textuur van het hout goed uitkomt. Een andere trend is zijn hang naar het Danish Design, de zgn. freehands die niet seriematig gefreesd zijn, maar handgevormd en daardoor niet noodzakelijkerwijs symmetrisch. Voor het museum een uitgelezen kans om voorbeelden van dit modern design aan de collectie toe te voegen, zeker nu er het verhaal van de roker aan vast zit.


Een mooie selectie van de pijpen gerookt door Van Kemenade is tijdelijk in het museum tentoon gesteld. Een goede gelegenheid deze moderne pijpen, temidden van de historie van de pijp te komen bekijken.

In het Amsterdam Pipe Museum is tot 21 november 2020 De keuze van Jos van Kemenade te zien. Het museum is geopend ma. t/m zat. 12 -18 uur.
Adres: Prinsengracht 488. Zie ook: www.pipemuseum.nl