Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

The White Blouse Portretten van fotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

 

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier, Hans Croiset, 2018

 

Singer Laren presenteert van 3 september tot en met 5 januari een expositie van fotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Sinds 2011 werkt Van Hövell aan een reeks portretten waarin een witte blouse van omstreeks 1912 centraal staat. Meer dan 75 vrouwen en mannen, kinderen en volwassenen, hebben voor haar camera in of met de kwetsbare blouse geposeerd, waaronder Jenny Arean, Alexandra Radius, Hans Croiset, Daan Schuurmans, Jort Kelder en Toer van Schayk. In de tentoonstelling The White Blouse gaan ruim 25 portretten een bijzondere dialoog aan met het in 2015 herontdekte schilderij van James McNeill Whistler Symphony in White. The Girl in the muslin Dress (1870) uit de collectie van Singer Laren.

 

Fotograaf met een schildersziel
Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is als fotograaf vooral bekend om haar verstilde portretten, intieme interieurfoto’s en Amsterdamse wintergezichten. Hiervoor maakt zij gebruik van een analoge Hasselblad camera en natuurlijk licht met als resultaat sfeervolle zwartwit opnamen die altijd wel een element van mysterie bevatten. Hoewel deze foto’s herinneringen oproepen aan de zwartwit opnamen uit de begintijd van de fotografie hebben zij een geheel eigen karakter en stijl en maken zij veelal dat zichtbaar wat ogenschijnlijk onzichtbaar is. "Net als de zeventiende-eeuwse portretschilders speelt Marie-Jeanne met het zonlicht, dat door een raam op de geportretteerde neervalt. De pure eenvoud en eerlijkheid van de foto’s van Marie-Jeanne zijn een verademing binnen de wereld van de “kunstfotografie”. Gelijk haar leermeester Koos Breukel beheerst zij de kunst om het wezen van de geportretteerde bloot te leggen." Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur

 

Een dialoog
De fotoportretten van Marie-Jeanne gaan in de tentoonstelling een bijzondere dialoog aan met het in 2015 herontdekte schilderij van James McNeill Whistler (1834- 1903): Symphony in White. The Girl in the muslin Dress, uit ca. 1870. Dit doek, pars pro toto voor een reeks damesportretten waarbij het de Amerikaanse impressionist vooral ging om de witte kanten kleding waarin het model gehuld is.

 

Fotoboek
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Waanders & de Kunst het rijk geïllustreerde boek The White Blouse met teksten van T.M. Eliëns, onder andere verkrijgbaar in de Singer Shop voor €29,95 (ISBN 978 94 6262 247 0).

 

Rondleidingen door de kunstenaar
Tijdens de tentoonstelling geeft Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier een aantal exclusieve rondleidingen. De prijs voor de rondleiding is €14,50 (inclusief koffie/thee, exclusief museumentree). Maximaal 15 deelnemers per rondleiding. Meer informatie is te vinden op singerlaren.nl/thewhiteblouserondleiding.

 

OPENINGSTIJDEN SINGER LAREN
Museum dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Beeldentuin, café en Singer Shop dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur
Maandag gesloten

Kijk voor meer informatie op www.singerlaren.nl/thewhiteblouse