Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Princessehof presenteert Brexit-werk Lennart Lahuis

Van 8 december 2018 tot en met 24 maart 2019 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling Lennart Lahuis: Land Slides. Daarin zijn de monumentale natte kleitabletten uit de Brexit-serie van Lennart Lahuis (Leeuwarden, 1986) te zien. In deze serie staan de Brexit en recente spanningen binnen de Europese Unie centraal. Andere werken uit deze serie zijn gelijktijdig te zien in het Fries Museum.


Brexit
Lahuis plaatst de Brexit in het verlengde van de oorspronkelijke geografische verwijdering van Groot-Brittannië van het Europese vasteland. Voor de kleiwerken die de kunstenaar maakte naar aanleiding van de Brexit gebruikte hij dezelfde kleisoort die op de bodem van Het Kanaal gevonden wordt. In de metersgrote werken is een artikel gedrukt uit het wetenschappelijke tijdschrift Nature over het ontstaan van Het Kanaal. Door een constante waterstroom wordt de tekst op de tabletten langzaam aangetast. In het werk krijgen tijdelijkheid en erosie een politieke lading. Dit gedeelte van de tentoonstelling wordt voortgezet in het Fries Museum.

Fries Museum
Gelijktijdig is in het Fries Museum de tentoonstelling Lennart Lahuis: Constant Escapement te zien. In deze tentoonstelling draait alles om vergankelijkheid. Rode lijn is de serie waswerken waarmee Lahuis in 2015 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst won. De tentoonstelling besluit met werk uit de Brexit-serie waarin Lahuis zijn interesse in vluchtigheid en tijdelijkheid in verband brengt met de actualiteit.

Lennart Lahuis
Lennart Lahuis studeerde af aan Artez Zwolle in 2011. Van 2011 tot 2013 werkte hij aan De Ateliers in Amsterdam en recentelijk deed hij residenties bij het BANFF Centre in Canada, EKWC in Oisterwijk en bij de Glasgow Sculpture Studios. Hij heeft geëxposeerd bij Shanaynay in Parijs, Galerie Dürst Britt & Mayhew in Den Haag, Sydney Project Space in Sydney en Kunstraum Düsseldorf in Düsseldorf. In 2015 won Lahuis zowel de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst als de Piket Art Prize. Het werk van Lahuis is onderdeel van collecties van het Fries Museum, Akzo Nobel Art Foundation, de AMC kunstcollectie en de ING collectie.