Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Verhaal van de tomahawk

Het Amsterdam Pipe Museum haakt aan bij de Maand van de Geschiedenis dat als thema heeft ā€œOpstand, oproer en verzetā€. Pijproken staat zo ongeveer symbool voor het tegenovergestelde: rust, contemplatie, genieten. En toch is er een aanknopingspunt met genoemd thema en wel via de oorlogspijp of tomahawk.

 

De Noord-Amerikaanse Indianen kennen een bijzondere traditie van de vredespijp, die vanzelfsprekend permanent in het museum te zien is. Deze iconische pijp wordt traditioneel vergezeld door zijn tegenhanger, de oorlogspijp, Tomahawk genoemd. In de maand oktober toont het museum enkele bijzondere exemplaren uit het depot. De rondleiders zullen extra aandacht besteden aan het bijzondere verhaal rond de tomahawk.

 

Hoe angstaanjagend de tomahawk er ook uitziet, met een enorme bijl onder de pijpenkop, het is en blijft een ceremonieel object, voorbehouden aan de stamhoofden. Indianen besluiten bij ontmoeting met een andere stam of de twee stamoudsten de vredespijp roken of de oorlogspijp. Maar ook in dat geval volgt eerst een diplomatiek spel van samen roken, de eventuele problemen bespreken en kijken of ze tot elkaar komen.


De tomahawk heeft dan wel een dubbele functie als pijp en als bijl, maar het ceremoniƫle gebruik blijft natuurlijk beperkt tot het roken.

 

Tomahawks in soorten en maten, van 1 tot en met 31 oktober te zien in het Amsterdam Pipe Museum. Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 12 -18 uur.   Adres: Prinsengracht 488, Am,sterdam.


zie ook www.pipemuseum.nl