Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Vissers onthullen foto-expositie oorringen in Torenmuseum

DeStichting Goereese Gemeenschap exposeert in het Torenmuseum in Goedereede van 21 april tot en met 27 oktober 2018 tien portretfoto’s gemaakt door fotograaf Arjo van der Graaff. Op de begane grond van de toren hangen tien portretfoto’s van Goereese vissers op een formaat van 1 bij 1 meter, afgedrukt op geborsteld aluminium.

 

Zaterdagmiddag 24 april werd de foto-expositie officieel geopend in aanwezigheid van de fotograaf, de vissers en hun families en een groot aantal genodigden.

AndréKastelein, voorzitter van Stichting Goereese Gemeenschap, sprak in zijn welkomstwoord over een bijzondere expositie waarin de visserscultuur op de kop van Goeree de aandacht krijgt die het verdient. Fotograaf Arjo van der Graaff voegde in zijn toespraak daaraan toe dat hij het geweldig vond om de vissers, sommige net van boord na een week vissen, op een kunstzinnige maar toch tijdloze manier vast te leggen.

 

Kotter in je oor

Vissers van de Nederlandse vissersvloot dragen oorringen omdat ze trots zijn. Trots op hun beroep visserman. Vissen is een levensstijl, een cultuur en het dragen van een oorring is daar een onderdeel van. Voornamelijk jonge vissers dragen een ‘kotter’ in hun oor. De benaming ‘kotter’ wordt gebruikt omdat in de moderne oorringen een vissersschip ofwel kotter is verwerkt.

 

Verhaal van de oorring

Het meest bekende verhaal is dat na verdrinking met de opbrengst van de oorring een begrafenis kon worden betaald. Maar er schuilen meer verhalen, bijgeloof en traditie achter het dragen van oorringen door mannen. De verhalen worden getoond en verteld tijdens deze bijzondere expositie in het Torenmuseum. 

 

Exposities Torenmuseum

Op de begane grond in de toren is er een kleine maar schitterendetentoonstelling van vissersoorringen uit de 19e en 20e eeuw te bezichtigen. De oorringen zijn beschikbaar gesteld door Museum Vlaardingen, Katwijks Museum, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Zeeuws Museum en Juwelier Romkes uit Urk.

 

Ook worden in een aantal vitrines unieke fossielen uit de Noordzee tentoongesteld. De fossielen (echt een topcollectie) zijn beschikbaar gesteld door Noordzeevisser Kommer Tanis van het Goereese Havenhoofd.

 

De archeologische vereniging ‘De Motte’ exposeert in een vitrine enkele bijzondere vondsten en op de eerste verdieping in de toren verzorgt de Nederlandse Vuurtoren Vereniging een permanente expositie. Het letterlijke hoogtepunt van het museumbezoek is ongetwijfeld het beklimmen van de toren.