Bij de Beeldentuin in Garderen vindt van 17 april tot en met 31 oktober 2015 voor de zevende keer het bijzondere evenement 't Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Het thema van dit jaar, Grootmoederstijd, is een feest der herkenning! Verschillende gebeurtenissen in de sport en ontwikkelingen in de techniek worden uitgebeeld in het zand. Tevens wordt er volop aandacht besteed aan het Koningshuis, de tijd waarin Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix ons land regeerden. En wat te denken van de bevrijding en de tijd van Ot en Sien? Ook 125 jaar Vincent van Gogh ontbreekt natuurlijk niet! Kortom: laat je betoveren door het bijzondere Nederland uit grootmoederstijd uitgebeeld door de allerbeste zandkunstenaars.Grootmoederstijd
De speciale sfeer van het platteland, de dorpspomp waar het water werd gehaald, de kleine kruideniers, de kerk die op zondag volstroomde, de tijd van aanpakken en, na de oorlog, weer opbouwen. De avonden die bij elkaar aan tafel werden doorgebracht, pinda doppend en al luisterend naar de radio of kijkend naar de televisie (wie er één had). De tijd van toen is voorbij, maar met het thema Grootmoederstijd laat 't Veluws Zandsculpturenfestijn je die tijd opnieuw beleven. Indrukwekkende zandbeelden leggen het dagelijks leven van weleer vast (denk ook aan vergeten beroepen zoals lantaarnaansteker, schillenboer, dorpsomroeper of telefoonoperator), zodat de herinnering niet verloren gaat.

Eerbetoon aan Vincent van Gogh
In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is overleden. De schilder inspireert na zijn dood nog steeds vele kunstenaars, ook de 'carvers' van 't Veluws Zandsculpurenfestijn. Want... ter nagedachtenis aan Van Gogh maken de kunstenaars het schilderij 'de Aardappeleters' groots uit zand en volledig in 3D. Verder gaan ze tien bekende werken van Van Gogh in 2D namaken in het zand. Op deze manier herdenkt 't Veluws Zandsculpturenfestijn, net als velen anderen dit jaar, dit bijzondere jubileum met een prachtige expositie aan zandbeelden.

Koningshuis
't Veluws Zandsculpturenfestijn heeft ook een expositieruimte waar je zo'n 50 schilderijen (niet van zand!) uit de tijd van Ot en Sien en het Koningshuis uit het atelier van Jacob Tuijn kunt bewonderen. Alle werken zijn de gehele periode dat 't Veluws Zandsculpturenfestijn plaatsvindt, te bekijken! In dezelfde ruimte staan ook verschillende zandbeelden van de toenmalige Koninginnen. En... omdat de Nachtwacht op ware grootte (maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter) afgelopen jaar zo'n succes was, blijft deze hangen in de expositieruimte. Vijf jaar deed kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen erover om de Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt van Rijn, tot in detail na te schilderen.

Puzzelen maar...
In één van de overdekte ruimtes kun je genieten van maar liefst 40 kinderboeken die zijn uitgebeeld in het zand. Boeken die we lazen toen we zelf klein waren en boeken die we nu nog voorlezen en gelezen worden. Denk aan Jip en Janneke, Pietje Bell, Swiebertje of Pinkeltje, maar ook aan Woezel en Pip. Ze komen allemaal aan bod! Weet je de namen van de kinderboeken, dan maak je bovendien kans op mooie prijzen. Veel kijk- en puzzelplezier!


Bekijk de zandsculpturen ook van bovenaf...
Tijdens je bezoek aan 't Veluws Zandsculpturenfestijn (er is zowel een binnen- als buitenterrein) zie je de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond. Ook van bovenaf kun je een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden en ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!). Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Je hoeft je bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen is het ook mogelijk om op één van de terrassen een hapje en drankje te nuttigen, zijn er winkeltjes en kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m2) op je gemak tuinideeën opdoen en de mooiste tuindecoraties en beelden bekijken.


Prijs & openingstijden
't Veluws Zandsculpturenfestijn, inmiddels uitgegroeid tot het grootste zandsculptuurevenement in Nederland, vindt plaats van 17 april t/m 31 oktober 2015 in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
- 0 t/m 5 jaar: gratis
- 6 t/m 12 jaar: Euro 4,50
- 13 jaar en ouder: Euro 9,50
Meer informatie over 't Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl (auto kunt u gratis parkeren en het gehele park is geheel rolstoelvriendelijk).