Van absolute wereldklasse, dat is de Turkse kunstschilder Ahmet Güneştekin. Het mag dan ook uniek genoemd worden dat Mark Peet Visser Gallery in Den Bosch het voor elkaar heeft gekregen om een solotentoonstelling van deze mystiek abstracte kunstenaar te kunnen laten zien. De expositie Istanbul Contemporary zal op 21 april geopend worden door de Turkse ambassadeur Sadik Arslan en zal te zien zijn tot en met 18 mei.

 

Een expositie van Ahmet Güneştekin werd onlangs getoond in de beroemde Marlborough Gallery in New York, wat in de kunstwereld betekent dat je bij de internationale top behoort. Toen Mark Peet Visser de kunstenaar tegen het lijf liep op een kunstbeurs in Turkije raakte het duo in gesprek. “Een gesprek met handen en voeten, aangezien Ahmet geen Engels spreekt”, aldus Mark Peet Visser. Niet lang daarna bracht de kunstenaar een bezoek aan de indrukwekkende galerie van Mark Peet Visser in Den Bosch en mocht Mark Peet Visser een solotentoonstelling organiseren, Istanbul Contemporary. Volgens Mark Peet Visser ‘een unieke kans in een klein kunstland als Nederland’.

 

Mystieke abstractie

Voor Ahmet Güneştekin waren tekenen en schilderen zijn leven lang al manieren om zijn gevoelens te uiten. Hij groeide op in een zeer conservatief milieu waarin figuratieve kunst vanwege de Islamitische ban niet toegestaan was. Zijn familie steunde hem echter bij het ontwikkelen van zijn talent. Als jongen schilderde Ahmet zoveel dat er niet voldoende papier was, waarop zijn vader bij nabijgelegen werkplaatsen oude cementzakken opduikelde die als papier konden dienen. De kleden en kunst die hij om zich heen zag als kind inspireerden zijn werk, aangevuld door de verhalen van zijn  geliefde Armenische oma die haar familie verloor tijdens de eerste wereldoorlog. Zijn gekozen vorm van kunst, mystieke abstractie,  is voor hem een manier om als individu om te gaan met de moderne maatschappij. Sociale thema’s zoals religies, oorlogen en gewelddaden tegen de mensheid zijn de steeds terugkerende thema’s van het werk van Güneştekin, gecombineerd met Anatolische en Mesopotamische volkslegendes. Typerend voor zijn werk is het harmonieuze gebruik van kleur, de zeer fijne belijning en zijn handtekening in de vorm van de zon.

 

Algemene informatie

Mark Peet Visser Gallery is een internationaal opererende galerie voor hedendaagse kunst en vertegenwoordigt zowel jonge als (internationaal) gerenommeerde kunstenaars in de disciplines schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Naast hedendaagse kunstenaars zoals Hans Christian Berg, Michael Laube, Eric Liot, Etienne Viard, Christiaan Lieverse, Kobe en Willem van Veldhuizen zijn ook kunstenaars uit de COBRA groep vertegenwoordigd.

 

Overige informatie


Istanbul Contemporary by Mark Peet Visser

Officiële opening:    21 april 2014

Te bezoeken vanaf:24 april t/m 18 mei 2014

Openingstijden:        Donderdag van 12:00 tot 18:00 uur en op afspraak

Vrijdag t/m zondag 12:00 tot 19:30 uur en op afspraak

Locatie:                      Bastion Vught 35 (aan het Wilhelminaplein), 's Hertogenbosch

Website:                   www.markpeetvisser.com