Kasteel Hoensbroek onthult in een bijzondere tentoonstelling de geschiedenis van de lingerie. Bezoekers zien de ontwikkeling van de ondermode vanaf de 17e eeuw tot aan de sexy couture lingerie in de 21ste eeuw. Tijdens een reis door de tijd gluren bezoekers in paskamers, ontdekken het “kuise kamertje“ en zien hoe het ondergoed verandert door de eeuwen heen. De tentoonstelling Lang Leve Lingerie vindt plaats van 4 juli 2014 tot en met 3 mei 2015.

 

Gluren door de eeuwen
De tentoonstelling Lang Leve Lingerie legt de link tussen lingerie en de positie van de vrouw in alle fases van de geschiedenis. Het verhaal volgt de ingesnoerde 17de- en 18de eeuwse Hoensbroekse gravinnen tot huidige “celebrities” als Madonna in couture BH. Sinds wanneer dragen we een BH, een panty of een string? De bezoeker mag kijken onder de rokken en mag zelf de ondermode van eeuwen geleden passen. Altijd al een korset willen aantrekken, of het effect van een crinoline op je figuur willen aanschouwen?

 

Het kuise kamertje
In de tijdelijke tentoonstelling onthult Kasteel Hoensbroek het “kuise kamertje” met zéér tot de verbeelding sprekende onderdelen: twee kuisheidsgordels. Het verhaal gaat dat ridders hun geliefde een kuisheidsgordel aantrokken als ze ten strijde trokken en lang van huis waren. De vrouw ging “op slot” en de ridder nam de sleutel mee. De kuisheidsgordels waren een methode om goed gedrag en trouw aan de echtgenoot af te dwingen.

 

Enige Limburgse kasteelmuseum
De expositie “Lang Leve Lingerie”vindt plaats in het 17e eeuwse gedeelte van Kasteel Hoensbroek. Het is een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland en het enige kasteelmuseum in Limburg. Bezoekers kunnen hier leren, lezen, kijken en ontdekken over de architectuur en de diverse bewoners - ridders, graven en markiezen- die het kasteel bewoond hebben.

 

Entree en openingstijden

Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Lang Leve Lingerie (geschikt voor alle leeftijden). Entreeprijzen zomer: volw. € 9,25, kind. (4-12 jr.) € 6,75, tot 4 jr. gratis. Vanaf 1 september: volw. € 8,25; kind.(4-12 jr) € 5,75; tot 4 jr. gratis. Kaarten zijn ter plaatse bij de kassa of vooraf online (met korting) via de kasteelwebsite te koop. Honden hebben geen toegang. Openingstijden van 10.00 uur - 17.30 uur.

 

Kasteel Hoensbroek, Klinkertstraat 118, Hoensbroek, 045 - 522 72 72, www.kasteelhoensbroek.nl