Met de expositie ‘De wereld in kaart: gedrukte atlassen en kaarten tot 1900’ toont de Athenaeumbibliotheek vanaf 28 september een deel van haar imposante atlassencollectie. De vitrines in De Schatkamer van Deventer Boekenstad in de hal van de bibliotheek aan het Klooster zijn tot 8 januari gevuld met bijzonder en kleurrijk kaartmateriaal.

 

De zeventiende eeuw was de gouden eeuw voor de gedrukte atlassen en kaarten in de Nederlanden. Het centrum van de vervaardiging van monumentale atlassen verplaatste zich van Antwerpen naar Amsterdam. Magnifieke cartografische voorbeelden uit het rijke bezit van de Athenaeumbibliotheek illustreren dit.

Grootste aantal atlassen in Deventer ooit
In de tentoonstelling is een bijzonder gaaf exemplaar te zien van de eerste echte atlas uitgegeven door Ortelius en gedrukt door Plantijn in Antwerpen. Tijdgenoten Braun en Hogenberg vervaardigen een voor hun tijd ongeëvenaarde stedenatlas. In het midden van de zeventiende eeuw gaf de Amsterdamse firma Blaeu ware cartografische meesterwerken uit. Al deze, en andere grote namen uit de wereld van de cartografie passeren de revue. Nooit eerder waren er in Deventer zoveel bijzondere atlassen bij elkaar te zien.

Deventer drukker Jan de Lat
Ook andere kaartenmakers komen ruimschoots aan bod. In de achttiende eeuw deed de Deventer drukker Jan de Lat van zich spreken met charmante handzame atlasjes, waarvan er maar liefst acht in hun geheel zijn te zien. Speciale aandacht gaat uit naar kaarten afgedrukt in Bijbels en de invloed van ontdekkingsreizigers op het wereldbeeld.

App
Via sab-app.nl is het mogelijk om de gratis SAB Expo app te downloaden. De app bevat uitgebreide teksten, foto’s en geluidsfragmenten over een tiental topstukken uit de expositie.

De Wereld in Kaart is gratis toegankelijk, van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. In de periode rond Kerst en de jaarwisseling gelden er aangepaste openingstijden. Meer informatie via sabinfo.nl.