Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Foto-expositie in Zeeuws Archief

 

Ga mee met de VOC op ontdekkingsreis langs de zuidelijke sterrenhemel! Dat kan tot en met 5 januari 2013 in het archiefcafé in het Zeeuws Archief. Jan Koeman, medewerker van de Middelburgse Volkssterrenwacht, legt met zijn foto-expositie een link tussen de indrukwekkende zuidelijke sterrenhemel die hij in 2011 in Afrika fotografeerde en de door vroegere VOC-zeevaarders beschreven en benoemde sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt op de sterrenkaarten.

 

Pieter Keyser (1540-1596) ging in 1595 aan boord van een Oost-Indiëvaarder en deed sterrenkundige waarnemingen van 300 sterren. Die leidden tot de creatie van twaalf  nieuwe sterrenbeelden waaronder enkele die werden vernoemd naar diersoorten die Keyser op zijn reis tegenkwam, zoals Kameleon, Paradijsvogel, Toekan, Phoenix en Vliegende Vis. Die sterrenbeelden maken onderdeel uit van de Melkweg. De Melkweg of het Melkwegstelsel is de naam voor het spiraalvormige sterrenstelsel waarin ons zonnestelsel zich bevindt. Als het voldoende donker is, is de Melkweg vanaf de aarde van binnenuit te zien als lichtende band die de hemel omspant.

 

Jan Koeman uit Kloetinge is fotograaf en medewerker van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen te Middelburg. In juli 2011 reisde hij door Namibië en Botswana en fotografeerde met een digitale spiegelreflex-camera de imposante zuidelijke sterrenhemel. Met een telescoop van de Tivoli-Astrofarm vervaardigde hij detailopnames van de Melkweg. Omdat in Zuidelijk Afrika vrijwel geen lichtvervuiling is vanwege de lage bevolkingsdichtheid, kan men vanaf het zuidelijk halfrond direct in het hart van onze Melkweg kijken. De dichtheid van sterren is er overweldigend.