Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Eerste verkopen op TEFAF Maastricht 2013 bevestigen trends

Op 14 maart trotseerden 9.197 gasten vanuit alle hoeken van Europa en daarbuiten ijzige omstandigheden en ontregeld vervoer om de vernissage van TEFAF Maastricht bij te wonen. De beurs ging voorspoedig van start met aankopen van privé-verzamelaars en musea zoals meesterwerken van Jordaens, Picasso en Lichtenstein. TEFAF Maastricht loopt nog tot en met 24 maart 2013 in het MECC te Maastricht.

 

Dr. Clare McAndrew presenteerde tijdens het TEFAF-kunstsymposium Rising Stars of the Art World op vrijdag 15 maart het TEFAF Art Market Report 2013. Het rapport onderzoekt de mondiale kunstmarkt en besteedt speciale aandacht aan China en Brazilië. Het laat zien dat er sprake is van een sterk gepolariseerde markt, waarbij werk van de meest bekende kunstenaars in het topsegment van de markt het best verkoopt. De eerste verkopen op TEFAF bevestigen deze trend.

 

Tijdens de opening kondigde de directeur van het Mauritshuis aan dat het museum het vroegst bekende ezelschilderij van Paul Bril (circa 1554-1626) heeft gekocht bij Johnny van Haeften (stand 304). Berglandschap met de heilige Hieronymus (1592) is geschilderd op koper. Van Haeften’s dag kon niet meer stuk toen ook De ontmoeting van Odysseus en Nausicaa, een uitbundige tour de force door Jacob Jordaens (1593-1678) met een vraagprijs van £4,2 miljoen werd verkocht aan een particulier.

 

Ook in de sectie TEFAF Modern verliepen de verkopen voorspoedig. Patric Derom Gallery (stand 447) verkocht René Magritte’s Le Miroir invisible, een gouache op papier uit 1942. Van der Weghe Fine Art (stand 522) verkocht ondermeer Homme au Chapeau, een werk in olieverf en ripolin op doek door Pablo Picasso (1881-1973) uit 1964 aan de bekende verzamelaar Ronald Lauder en bovendien een belangrijk werk in gemengde media van Roy Lichtenstein (1923-1997) met de titel The Den (1962).

 

TEFAF Antiques is niet alleen de grootste sectie op de beurs, maar herbergt tevens de grootste schatten. De Parijse handelaar J. Kugel (stand 200) verkocht een uitzonderlijke zilveren vaas met Neptunus en Galatea, gemaakt door Antoine Vechte voor de Hertog van Luynes in 1843. Het stuk werd door een genereuze Nederlandse particulier aangekocht voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Een Engelse privéverzamelaar kocht bij Daniel Katz (stand 100) een gesigneerd en gedateerd marmeren beeld uit 1874 door Jean-Baptiste Carpeaux (1817-1875).

 

Ben Janssens Oriental Art (stand 202) meldde een zeer sterk begin van de beurs, met de verkoop van een aanzienlijk aantal voorwerpen. Ook het topstuk in zijn stand wisselde van eigenaar. De fang hu, een Chinees bronzen vat uit de Periode van Strijdende Staten tot de vroege Westelijke Han-dynastie, 4de-3de eeuw v.Chr., ging voor €300.000 naar een Europese privéverzamelaar. Somlo Antiques (stand 157) verkocht aan een Chinese verzamelaar een met edelstenen bezette en met goud belegde reisnecessaire met ingezet horloge. Dit bijzondere stuk werd in 1760 gemaakt door Thomas Grant uit Londen als geschenk voor het Chinese keizerlijke hof.

 

TEFAF geeft online verzameladvies


TEFAF organiseert een Twitter-consult om kunstliefhebbers uit de hele wereld online advies te geven over het opbouwen van hun kunstverzameling. TEFAF’s hoofdsponsor AXA ART, vertegenwoordigd door kunstexpert Jonathan Levy, beantwoordt vragen die op Twitter (@TEFAF) worden geplaatst door het gebruik van #tefafconsult. Het Twitter-consult vindt tijdens de beurs plaats op maandag/dinsdag/woensdag van 10.00 tot 10.30 uur. Elke dag wordt een specifiek onderwerp behandeld, dat 24 uur van tevoren op Twitter wordt aangekondigd.

TEFAF Maastricht loopt nog tot en met 24 maart 2013 in het MECC te Maastricht.