Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Meesterwerken uit het Van Gogh Museum’ op TEFAF Maastricht

Meesterwerken uit de tekeningencollectie van het Van Gogh Museum die zelden worden getoond, zijn te zien op de TEFAF Maastricht van 15 t/m 24 maart 2013. De 18 tekeningen zijn geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Van Goghs Tekeningen: Meesterwerken uit het Van Gogh Museum’ en illustreren de artistieke ontwikkeling van Vincent Van Gogh. Sommige tekeningen werden gemaakt om specifieke vaardigheden te oefenen, terwijl andere volwaardige studies zijn. ‘Wij zijn vereerd dat de TEFAF dit jaar het Van Gogh Museum heeft uitgenodigd de gasttentoonstelling te verzorgen. De 18 tekeningen die we presenteren zijn kunstwerken op zich, die vanwege hun kwetsbaarheid zelden worden getoond.’, aldus directeur van het Van Gogh Museum, Axel Rüger, die samen met Hoofd Kunst Marije Vellekoop de selectie van de tekeningen deed.

 

Vanwege hun kwetsbaarheid toont het Van Gogh Museum zelden werken van Vincent van Gogh uit zijn tekeningencollectie. De chronologisch opgezette expositie loopt van Van Goghs eerste ambitieuze tekeningen in Den Haag, waarin hij zich toelegde op figuurstudies en stadsgezichten, via de indrukwekkende landschappen die hij in Nuenen tekende tot zijn Parijse aquarellen. In Arles bereikte Van Gogh het hoogtepunt in zijn getekende oeuvre met landschappen die hij met een rietpen tekende. In de inrichting in Saint-Rémy produceerde hij kleurrijke tekeningen van de tuin, terwijl zijn landschapstekeningen uit Auvers in eenzelfde stijl zijn gemaakt als zijn schilderijen.

 

Nieuw entreegebouw

Bij de tentoonstelling wordt ook de maquette van het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum aan het Museumplein voor het eerst aan het publiek getoond. De realisatie van een nieuw entreegebouw is een lang gekoesterde wens. Het Van Gogh Museum is zelf verantwoordelijk voor de financiering van het nieuwe entreegebouw. Naast de bijdrage van € 4,5 miljoen van de BankGiro Loterij hebben diverse partijen financiële toezeggingen gedaan, waaronder het Stadsdeel Zuid met een bijdrage van € 700.000,-. Om het entreegebouw ook daadwerkelijk te kunnen realiseren moet het museum nog ruim € 6 miljoen van de in totaal € 15 miljoen werven. Hiervoor is het museum afhankelijk van financiële bijdragen van fondsen, particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland.

 

TEFAF Maastricht is de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld, vermaard om de kwaliteit van het aanbod, de expertise en de elegantie. De tentoonstelling ‘Van Goghs Tekeningen: Meesterwerken uit het Van Gogh Museum’ is te zien van 15 tot en met 24 maart 2013 in de sectie TEFAF Paper. TEFAF vindt plaats in het MECC te Maastricht.