Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Expositie Ayako Rokkaku in Amstelveens museum

Museum Jan van der Togt presenteert met trots de tentoonstelling ‘Fumble in colors, tiny discoveries’ van Japans kunstenaar Ayako Rokkaku. Rokkaku richt het museum in met nieuwe schilderijen en een overzicht van werk dat zij in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Tijdens het openingsweekend van 8 en 9 juni werkt Rokkaku live aan een nieuw schilderij, wat de bezoeker in staat stelt haar unieke manier van werken van dichtbij te bewonderen. In de maand juli verhuist Rokkaku haar atelier naar het museum en krijgen kinderen de kans met Rokkaku mee te schilderen.

 

 

Schildertechniek

Rokkaku volgde geen kunstopleiding, maar ontwikkelde als autodidact zelfstandig haar eigen unieke schildertechniek. Met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan op doek of karton. Ze begint aan een schilderij zoals aan een wandeling zonder bestemming; zonder vooropgesteld plan in haar hoofd, schildert ze op gevoel, tot er een compositie ontstaat. Een dromerig kleurlandschap waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven. Een terugkerend element in haar werk is de prominente aanwezigheid van meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen. Deze meisjes zijn voor Rokkaku fun to paint en een manier om haar persoonlijkheid in haar schilderijen uit te drukken.

De slechts 1,56 meter lange Rokkaku demonstreert regelmatig haar schildertechniek tijdens live schilderperformances, waarbij zij werkt op soms wel zeven meter brede doeken. “Het is geweldig om te schilderen op iets dat veel groter is dan ikzelf ben. Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo’n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen.” In de afgelopen jaren experimenteerde Rokkaku met verschillende nieuwe technieken en materialen. Installaties van wol en karton, sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers.

 

Ayako Rokkaku

Wereldburger Ayako Rokkaku (Chiba, 1982) woont en werkt afwisselend in Berlijn, Porto, Tokio en Amsterdam. In 2002 maakt Rokkaku haar eerste schilderijen door direct met haar handen acrylverf op karton aan te brengen. Vanaf dan begint haar werk op te vallen en in 2003 en 2006 ontvangt ze prijzen tijdens de Geisai, een beurs voor jonge kunstenaars in Tokio, georganiseerd door de wereldberoemde kunstenaar Takashi Murakami (Tokio, 1962).

Sinds haar eerste solotentoonstelling bij Gallery Delaive in 2007, heeft Rokkaku exposities gehad in vele galeries en op kunstbeurzen in Azië, Europa en de Verenigde Staten en solo-exposities in onder meer de Kunsthal in Rotterdam en het Meulensteen Danubiana Art Museum in Slowakije, waarop duizenden bezoekers afkwamen. Kunstkenners noemen Rokkaku steevast als één van de meest veelbelovende jonge kunstenaars van het moment.

 

Opening

Op zaterdag 8 juni om 16:00 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend. Rokkaku zal tijdens de opening live een schilderperformance geven. Pers is van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Gallery Delaive, Amsterdam.

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE Amstelveen

www.jvdtogt.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur