Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

De Schatkamer van Deventer Boekenstad

Bewoners en bezoekers van Deventer kunnen vanaf 17 november gratis ‘De Schatkamer van Deventer Boekenstad’ binnenwandelen. In de hal van de Athenaeumbibliotheek, aan Klooster 12, komt een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het boek en de belangrijke rol die Deventer Boekenstad al eeuwen speelt. Naast de vaste expositie zijn er steeds wisselende thema’s. ‘De schatkamer van Deventer Boekenstad’ moet een begrip voor Deventer worden.

 

Voor inwoners en toeristen

In de monumentale hal van de eeuwenoude Athenaeumbibliotheek is vanaf 17 november veel te ontdekken: overdadig versierde getijdenboeken (handschriften), bijzondere drukken uit het begin van de boekdrukkunst, prachtige planten- en kruidenboeken, uitbundig geïllustreerde atlassen en een meterslange boekrol. Een plek voor jong en oud, om af en toe binnen te wandelen en te genieten van wat Deventer als boekenstad te bieden heeft. Ook de vele toeristen die Deventer bezoeken, lopen tijdens hun stadswandeling zo de ‘schatkamer’ in de hal van de Athenaeumbibliotheek binnen.

 

Monnikenwerk is eerste thema-expo

In de eerste thema-expositie (die tot en met 30 januari te zien is) staat ‘Monnikenwerk’ centraal. Het waren niet alleen monniken, maar ook zusters en ambachtslieden, die al die prachtige middeleeuwse boeken schreven en versierden. Maar monnikenwerk was het wel! Met uiterste precisie en groot vakmanschap werden gebedenboeken, bijbels, psalteria, medische werken en kronieken gemaakt. Eerst gebeurde dit op perkament, later ook op papier. In ‘Monnikenwerk’ worden handschriften van de 9e eeuw tot circa 1500 getoond. De expositie belicht de rijke geschiedenis van de West-Europese boekproductie, uiteraard met voorbeelden uit Hanzestad Deventer.

 

Openingstijden

De Schatkamer van Deventer Boekenstadis tot stand gekomen met steun van het VSB Fonds, de Rabobank Salland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Deventer Geschiedenis en de Gravin van Bylandt Stichting. De expositie is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, in de hal van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, Klooster 12, Deventer. Openingstijden kunnen afwijken in vakantieperiodes. Raadpleeg daarvoor sabinfo.nl. De toegang is gratis.