Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Stilleven Willem Claesz. Heda met vraagprijs van 1,5 miljoen euro verkocht

 

Zaterdag is om 14.00 uur PAN Amsterdam 2012 van start gegaan met de opening voor genodigden. De eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design is vanaf 18 november open voor publiek. De Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst ontving bij aanvang van de beurs een koninklijk predicaat ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. Na de eerste uren zijn er al verschillende verkopen te melden, onder meer het stilleven van Willem Claesz. Heda met een vraagprijs van € 1,5 miljoen. Deze verkoop maakt nieuwsgierig naar het verdere verloop van beurs.

 

Stilleven met een zilveren beker en een horloge op een tinnen bord, uit 1633 van de 17e –eeuwse meester Willem Claesz. Heda met een vraagprijs van € 1,5 miljoen werd door Bijl – Van Urk verkocht aan een particuliere verzamelaar.

 

De  brochure van PAN leidde voor de aanvang van de beurs al tot de eerste verkoop voor Theo Daatselaar Antiquairs. Museum Paleis het Loo zag daarin een schilderij van een valkenjacht op het Loo rond 1850,  waar  ze al eerder hun oog op hadden laten vallen. Op dit schilderij (90 x 118,5 cm) van Henri August d’Ainecy comte de Montpézat (1817-1859) staan veel leden van het Koninklijk Huis,  waaronder koningin Sophie, haar zoons Willem en Maurits, Karel Alexander van Saksen-Weimar en diens echtgenote prinses Sophie en links op de voorgrond koning Willem III.

 

Bij Vanderven Oriental Art werd enige minuten na de opening een paarChinese terracotta figuren van hoogwaardigheidsbekleders uit de Tang dynastie verkocht.

 

Eduard Planting verkocht al een kwartier na opening een grote (130 x 72 cm) foto van Jan Stel, Steel Giant – 01 uit 2012.

 

Pourquoi être esclave – la negrèsse, een terracottavanJean-Bapitiste Carpeaux (1827-1875)) is geïnspireerd op zijn monumentale sculptuur van de vier continenten in het Luxembourg in Parijs. Hij maakte hiervan een serie  in terracotta. Een ervan is in het Metropolitan  Museum in New York.  Een ander werd vandaag verkocht aan een Franse verzamelaar  bij Kunstzalen A. Vecht

 

Heutink Ikonen verkocht onder andere een ikoon uit de 16e – eeuw: Het mystiek huwelijk van de heilige Catharina van Alexandrië. 

 

L'Argenterie Antique verkocht een recent ontdekt en vooralsnog enig bekend veelkleurig beschilderd beeldje geproduceerd door de  porseleinfabriek Loosdrecht, werkzaam tussen 1774-1784. Het stelt een jongen voor die druiven uitknijpt boven een kelkglas, als personificatie van de herfst. Hoogte 17,3 cm. Gemerkt M.O.L. met ster.

 

Kunsthandel Mieke Zilverberg verkocht een zeer zeldzame, meer dan 3.000 jaar oude terracotta  rammelaar in de vorm van twee eenden aan een particuliere verzamelaar. Egypte, Midden-Rijk, 2e millennium voor Chr.  

 

De Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst (VHOK) ontving op de beurs uit handen van Andrée van Es, loco-burgemeester van Amsterdam, het predicaat Koninklijk en de bijhorende oorkonde. De entree van de door Jan des Bouvrie ingerichte stand van de vereniging prijkt met de nieuwe afkorting KVHOK.

 

Jan des Bouvrie kocht zelf in de eerste uren al twee objecten. Bij Whiterouge vond hij een lamp  van Aldo van den Nieuwelaar  waar hij al langer naar op zoek was en bij Kunsthandel Meijer een afbeelding van Mick Jagger door Andy Warhol.