Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

PAN Amsterdam 2012 opent

 

Dit weekend opent PAN Amsterdam, de eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design  voor de 26e keer haar deuren in de RAI. Van 18-25 november bieden 129 voornamelijk Nederlandse deelnemers uit Nederland, ruim 15.000 objecten te koop aan en daarmee 5.000 jaar kunstgeschiedenis. Onder de topstukken onder mee een typerende houtsnede van de Duitse expressionist Erich Heckel, keizerlijk porselein uit China en een kristallen hemelbed uit 2012 van Hans van Bentum dat tot vorige week nog te zien was in het Gemeentemuseum in Den Haag en een imposant 17e-eeuws trompe l’oeil stilleven van Jacob BiltiusPAN Amsterdam onderscheidt zich door de kwaliteit van het aanbod en de hoge keuringseisen waar alle objecten aan moeten voldoen. Alle objecten zijn op vrijdag 15 november gekeurd. In de stand van Kunsthandel P. de Boer waren de experts van de commissie 17e-eeuwse schilderkunst onder de indruk van de manier waarop de afgebeelde objecten op het spectaculair grotetrompe l’oeil stilleven van een wapenrek (180,5 x 461,6 cm) door Jacob Biltius (1631 – 1691) levensecht los van de ondergrond lijken te hangen. Bij Douwes Fine  Art trok ondermeer een landschap van Tobias Verhaecht (1561 – 1625) de aandacht. De figuren in het landschap zijn geschilderd door niemand minder dan Jan Breughel de Oudere.

Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co toont een typische houtsnede van Erich Heckel  (1883- 1970). Heckel was een Duits schilder en graficus. Hij geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Duits expressionisme. In 1905 richtte hij samen met onder andere Ernst Ludwig Kirchner de kunstgroep Die Brücke op. Zij waren de meest actieve leden van de groep, zowel artistieke als organisatorisch. Deze gravure, een zelfportret getiteldMännerbildnis is in 1919 gemaakt, kort na Eerste Wereldoorlog. Van het uitgemergelde gezicht zijn teistering en mentale uitputting af te lezen. Heckel toont hiermee niet alleen een krachtig zelfportret, maar geeft ook treffend aan hoe de oorlog zijn hele generatie diep heeft aangetast. De houtsnede, 46,2 x 32,6 cm, gesigneerd en gedateerd, is door Heckel zelf gedrukt en met een losse toets gekleurd.

In de stand van Mieke Zilverberg brengt een kleine, rechthoekige bronzen Egyptische sarcofaag voor een kat uit de 6e-4e eeuw voor Chr. Aan een van de kopse kanten is later een gat gemaakt, hierin zat een mummie van een katje. Op de 9,4 cm lange sarcofaag zit een parmantige kat met een halsketting met een udjatoog amulet, het kwaad afwerende oog van Horus. Hij komt uit een Nederlandse privé collectie en kost € 14.500.

Eerder dit jaar schilderde Duarte Vitoria (1973) op een doek van 190 cm x 251 cm het indringende Uterus . In eerste instantie lijken twee figuren relatief los en zacht tegen elkaar te zitten maar waar de handen van de een de ander raken is te zien hoe hevig en intens het contact werkelijk is. Het effect op de toeschouwer is krachtig en aangrijpend. Het wordt op PAN Amsterdam aangeboden door Witzenhausen Gallery.

Net overgebracht uit het Gemeentemuseum in Den Haag staat Heaven, het hemelbed uit 2012 van Hans van Bentum,  inmiddels letterlijk te schitteren in de stand van Flatland Gallery. Het tweepersoonshemelbed is, net als de kenmerkende kroonluchters van deze kunstenaar, gemaakt van kristallen en geeft licht.

Andries Lourens de Vries  maakte circa 1790 in Friesland eenzeer zeldzaam zilveren bellentuig voor een paard gespannen voor een arrenslee. Het zwart lederen tuigage is versierd met 31 zilveren bellen, 25 gespen en ringen. De ornamenten voor op de oogkleppen zijn in  Lodewijk XVI-stijl met parelrand, strikken en medaillons. A. Aardewerk Antiquair Juwelier presenteert het tijdens de beurs op spectaculaire wijze op een gestileerd zwart paard.

Met Schilderkunst uit Oceanië biedt Polak Works of Art een uitzonderlijke collectie te koop aan van schilderingen afkomstig uit Melanesië, met name Papoea-Nieuw-Guinea. Een dertigtal kleurige, expressieve afbeeldingen van voorouders, landschappen, jagers, uitgevoerd in aardtinten of felle kleuren. Bijna alle voorwerpen stammen uit oude privécollecties, voor het merendeel uit het Missiemuseum in Steyl. De belangstelling voor deze vorm van schilderkomst is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. De prijzen van de aangeboden objecten variëren van €1.500 tot €30.000.

Fotograaf Willem van den Hoed maakt voor om één werk te maken honderden foto’s van dezelfde locatie, vaak hotelkamers,  op verschillende tijstippen vanuit verschillende hoeken om deze uiteindelijk samen te voegen tot één afbeelding. Op deze manier biedt het eindresultaat zowel een blik naar binnen als een blik naar buiten. Bij Galerie de Zaal zijn verschillende werken van hem te koop. Bijvoorbeeld “120”  uit 2012, waarvan de basis ligt in het Mama Shelter Hotel met uitzicht op de historische spoorbaan La petite Ceinture. Dit werk van 124 x 226 x 2,5 cm is (c-print diasec perspex) heeft een editie van zeven en kost € 8.500

Limburg Antiquairs toont in hun nieuwe stand aan het centrale terras van de beurs onder andere een Hollands midden 18e-eeuws kabinet van ambonia wortelnoot. Opvallend zijn met name de Frans gebogen welving van het meubel en het zilveren beslag gemaakt door Dirk Froger in Amsterdam rond 1750.

Een ijzeren poort uit circa 1500 heeft onwrikbaar  samenzweringen, slavenopstanden, aanvallen van vijandige handelsmissies  en de tand des tijds doorstaan, zelfs de originele polychromie is nog aanwezig . De poort, 204 x 115 cm, werd oorspronkelijk gemaakt voor een kasteel  in Toledo. In de 16e eeuw is de poort in handen geraakt van slavenhandelaar en later eerste  president van Barbados Humphrey Walrond ofwel de markies van Vallado. De poort bleef nog 4 eeuwen in de familie. Nu is hij op PAN Amsterdam te koop voor € 55.000 bij Backker Medieval Art.

In  het designpaviljoen staat, tussen een groot aantal andere Nederlandse en internationale hoogtepunten  20e-eeuws design, bij WonderWood een amorfe teakhouten staande lamp van J. Rispal uit Frankrijk circa 1950. De lamp heeft nog de originele papieren kap en fitting en is 160 cm hoog.

Bij E. Pranger Oriental Art is een paar keizerlijk porseleinen kommen uit de Qianlong periode (1736-1795) te koop voor € 135.000. De kommen hebben een diameter van 10 cm en zijn geel met daarop groene draken.

Kunsthandel Inez Stodel brengt een Franse demiparure uit circa 1850 van Zuidfranse adelijke  herkomst naar de beurs. Deze bestaat uit een borststuk, oorbellen en een kruisje. Het borststuk is een zogenoemde ‘devant de corsage’ in de vorm van een met sterren bekroonde bloem met draperieën. Roosgeslepen pyroop (voorgranaat) gezet op rood goudfolie.

Een fries van negen vroeg 17e-eeuwse tegels uit Rotterdam bij Frides Lameris Kunst- en Antiekhandel gaat ongetwijfeld veel aandacht trekken. Het stelt een zee voor, bevolkt door zeewezens waaronder Arion en amortjes, een zeekoe en een meerman geschilderd over twee tegels, en een zeemeermin.  “Ze behoren tot het belangrijkste wat op dit gebied gemaakt is. Een keer in de 10 jaar hebben we er één. Nu hebben we een compleet fries van 9.  Wat een buitenkans,” aldus Kitty Lameris.