De prijswinnende tentoonstelling 1001 Inventions zal dit najaar in première gaan in Rotterdam. De expositie toont bezoekers de wetenschappelijke en culturele ontdekkingen van de moslimbeschaving tijdens de duizend jaar durende Gouden Eeuw. In het voormalige Postkantoor aan de Coolsingel is de bijzondere tentoonstelling vijf maanden lang te zien, van 29 augustus 2014 tot en met 11 januari 2015. De reizende tentoonstelling werd wereldwijd al bezocht door meer dan vijf miljoen mensen.

 

Tijdens de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving werden talloze uitvindingen en ontdekkingen gedaan waarvan wij tot op de dag van vandaag de vruchten plukken. 1001 Inventions is een Britseerfgoedorganisatiedie deze veelal onbekende prestaties in de schijnwerpers zet. De uitvindingen en kunstuitingen door inspirerende mannen en vrouwen hebben tenslotte de funderingen gelegd voor onze moderne wereld. Zo werden bijvoorbeeld pogingen gedaan om de eerste bemande raket te lanceren, om medische operaties uit te voeren en te navigeren met behulp van de sterren. Daarnaast ontstonden de eerste theorieën over de evolutie van dieren. Tijdens deze Gouden Eeuw, die bijna 1000 jaar duurde, groeide alchemie uit tot de wetenschap van de scheikunde. Tot op de dag van vandaag heeft 1001 Inventions al meer dan 70 miljoen mensen wereldwijd weten te bereiken met haar exposities en educatieve programma’s.

 

Baanbrekende ontdekkingen

1001 Inventions is een interactieve tentoonstelling op meer dan 1.000 vierkante meter die de bezoekers weet te boeien en verwonderen en hun kennis zal verbreden. Ahmed Salim, producent en directeur van de reizende tentoonstelling, is blij dat hij ook in Rotterdam een breed publiek kan betoveren met zijn educatieve belevenis. “De expositie toont de hoogtepunten van de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving. Tijdens deze duizend jaar werkten wetenschappers uit verschillende geloven en religies samen om de kennis van oude beschavingen verder uit te breiden en baanbrekende ontdekkingen te doen op verschillende terreinen. Denk aan geneeskunde, technische wetenschappen en architectuur. Deze ontdekkingen hebben de weg geplaveid voor de Europese Renaissance. De interactieve tentoonstelling biedt bezoekers van alle leeftijden educatief vermaak in de vorm van korte films, interactieve stations, workshops, spellen en acteurs die op de expositie rondlopen.”

 

Oscarwinnaar

Eén van de films die tijdens de expositie getoond zal worden, is de film met daarin Oscarwinnaar Ben Kingsley. De film won maar liefst 27 internationale prijzen en vertelt het verhaal van drie studenten die een bibliotheek bezoeken om te onderzoeken hoe de huidige wereld is beïnvloed door de zogenaamde ‘Donkere Tijden’. Ze ontmoeten de bibliothecaris die hen meeneemt op een ontdekkingsreis door de aloude Gouden Eeuw met zijn pionierende onderzoekers en wetenschappers. 

 

Trots Rotterdam

Onégo Events is de Nederlandse gastheer voor de reizende expositie. Al eerder haalden zij de expositie Da Vinci The Genius en Living Dinosaurs naar Nederland. Post Rotterdam, het voormalige postkantoor aan de Coolsingel, is volgens Daria Kremenskaia, directeur van Onégo Events, bijzonder trots om de tentoonstelling te mogen tonen. “Wereldwijd is deze expositie al door miljoenen mensen bezocht. Het is een eer dat de Nederlandse première bij ons plaatsvindt.” De expositie maakt deel uit van een nationaal welzijnsprogramma, derhalve zullen VIP events, academische seminars en schooluitjes georganiseerd worden.

 

Overige informatie

 

1001 Inventions

Datum:                       29 augustus 2014 tot en met 11 januari 2015

Locatie:                       Voormalig postkantoor

Coolsingel 42

3011 AD Rotterdam

Website:                      www.1001inventions.nl