Okapi M’buti is zondag 21 november om 12:15u bevallen van een jong. Moeder en jong maken het goed. M’buti is een ervaren moeder, dit is haar derde jong. Vader is Ngwani. De kleine blijft de komende weken voorlopig in de stal. Okapi’s zijn ‘nestblijvers’. Net als in het wild laat de moeder haar jong ook achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zogen. De eerste tijd brengen okapi-jongen hun dagen vooral slapend en drinkend door. Via de webcams kunnen bezoekers binnenkort meegluren in de kraamkamer.

 

Okapi’s zijn verwant aan giraffen en worden ook wel bosgiraffen genoemd. Ze komend alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo waar ze worden bedreigd door stroperij, houtkap en politieke instabiliteit. De dieren zijn ook een beetje mysterieus: het zijn de laatst ontdekte grote zoogdieren. Pas rond 1900 zijn ze bij toeval ontdekt in het regenwoud van Congo. De Engelse bestuursambtenaar Harry H. Johnston kreeg een stukje fluweelachtige huid met strepen in handen. Hij kreeg het via de pygmeeën die het dier al kenden en op hem jaagden. Johnston dacht eerst met een zebra van doen te hebben, een half jaar later ontdekten wetenschappers dat het echt om een heel nieuwe diersoort ging.

 

Blijdorp historie
Blijdorp heeft een lange geschiedenis met okapi’s. In 1957 ontving Blijdorp de eerste twee okapi’s en in 1960 werd het eerste jong geboren. Na Parijs, Antwerpen, Chicago en New York was Blijdorp de vijfde tuin ter wereld waar een gezonde okapi ter wereld kwam en vrijwel probleemloos opgroeide. Toch ging dit niet vanzelf want okapi’s zijn niet makkelijk om te verzorgen. Het zijn gespecialiseerde bladeters die erg gevoelig zijn voor darmparasieten. Ook daarna zijn er regelmatig jongen geboren en inmiddels is het Rotterdams bloed goed vertegenwoordigd in de huidige okapi-populatie in Europa en Amerika.

 

Natuurlijk verblijf
In 2015 kregen de okapi’s een nieuw, ruim binnen- en buitenverblijf dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Het wordt nu bewoond door drie volwassen vrouwtjes, een mannetje en de pasgeboren telg. De okapi’s leven hier samen met diverse vogelsoorten. Het verblijf is ingericht met planten uit hun natuurlijke leefomgeving.