In Diergaarde Blijdorp is onverwacht een Westelijke laaglandgorilla geboren. De verzorgers zagen het jong vanmorgen vroeg. De moeder is Aya (26 jaar) en de vader is Bokito (25 jaar). Moeder en jong maken het goed. Voor Aya is dit het vierde jong en voor Bokito de tiende nakomeling. Het geslacht is nog onbekend en ook lastig te zien. Aya houdt het jong dicht tegen zich aan.

 

Het jong is zeer welkom maar was niet gepland. Het aantal geboortes wordt gereguleerd vanuit het Europese fokprogramma (EEP). Dat betekent dat vrouwtjes langere tijd aan de pil zijn om te voorkomen dat er teveel jongen worden geboren. Ook Aya krijgt anticonceptie maar is nu toch, eerder dan gepland, drachtig geworden. De draagtijd bij een gorilla is circa negen maanden, net als bij mensen. De groep bestaat uit acht dieren, inclusief de nieuwe telg. Het is een zeer ervaren en sociale familiegroep die met succes jongen heeft grootgebracht. De familie is erg geïnteresseerd in de kleine maar mag er nog niet te dichtbij komen van Aya.

 

Het gorillajong is alweer een paar dagen oud. De kleine drinkt goed en hangt dicht tegen moeder Aya aan. Geregeld krijgen ze ‘kraambezoek’ van Ayba; Aya’s oudste dochter. Zij is erg geïnteresseerd in haar broertje of zusje, zoals je ziet in dit filmpje van verzorger Victor. Ook de rest van de groep zit wat dichter op elkaar. Vader Bokito bemoeit zich niet met de opvoeding, maar zorgt wel voor de rust en harmonie in de groep.