De GigaGroene kinderboekenweek krijgt een blijvend groen tintje met de Tuin van de Wijk. Onderdeel van deze tuin is de eerste openbare, inheemse dierentuin van Nederland. Op woensdag 12 oktober werd de tuin op het Afrikaanderplein in Rotterdam feestelijk geopend. Rotterdams Weerwoord, Bibliotheek Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en de wijkpartners dragen hier bij aan een biodiversere stad voor iedereen, en aan een praktische leeromgeving waar kinderen meer te weten komen over stadsnatuur.

 

“Er is veel te weinig natuur en groen in de stad, daarom is een plek als deze zo belangrijk. Hier kunnen kinderen zich bewust worden van de waarde die natuur voor ons heeft. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van”, zegt Said Kasmi, wethouder van Cultuur, Onderwijs en Evenementen.

 

Tuin voor en door de wijk
De Tuin van de Wijk is aangelegd met kinderen en bewoners uit de wijk en is volgens ‘dierentuin-stijl’ aangekleed. In de tuin leer je meer over de dieren en planten die je daar kunt ontdekken, zoals mieren, vogels en vlinders. Nog meer leren kan met de boeken en tools uit de mini-bibliotheek. Ook zijn álle planten eetbaar, mag je zelf plukken en wordt de tuin onderhouden door de buurt. In de toekomst worden er activiteiten in de tuin georganiseerd, zoals voorleesmomenten.

 

“Samen werken we hier aan een groenere wijk, met koelere plekken in de zomer, meer kleur, biodiversiteit en plekken om elkaar te ontmoeten”, aldus Paula Zwitser, initiatiefneemster van Tuin van de Wijk, en werkzaam bij Rotterdams Weerwoord en de Afrikaanderwijk Coöperatie.

 

Wijkpartners
De Tuin van de Wijk is een initiatief van de wijk. Voor de realisatie van de dierentuin werken Rotterdams Weerwoord, Bibliotheek Rotterdam en Diergaarde Blijdorp o.a. samen met de volgende partners: gemeente Rotterdam, de Straat Apotheek, Stichting Steensoep, de Afrikaanderwijk Coöperatie, de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, SOL, Waterschap Hollands Delta, Dus Wat Gaan Wij Doen, Studio Aanpact en Kongsi. Door deze samenwerking realiseren we een tuin waar educatie, welzijn en vergroening zo goed mogelijk samenkomen.