Burgers' Zoo blijft één van Europa’s succesvolste fokkers van zuidelijke breedlipneushoorns: op maandag 26 oktober om 3 uur 's nachts is in de verwarmde stal de jongste telg geboren. Het is het achtste jong van deze ervaren moeder en de veertiende neushoorngeboorte in Arnhem sinds 1977. In 75 Europese dierenparken leven in totaal 295 zuidelijke breedlipneushoorns: 127 mannetjes en 168 vrouwtjes.

 

Het meest talrijk, maar bedreigd

Van de vijf neushoornsoorten die de wereld nog rijk is, is de populatie zuidelijke breedlipneushoorns het talrijkst in het wild. Jaarlijks vallen er echter tientallen tot honderden dieren ten prooi aan stropers, die met name uit zijn op de waardevolle hoorn. De populatie zuidelijke breedlipneushoorns in alle Europese dierenparken telt momenteel 294 dieren. Met veertien neushoorngeboortes sinds 1977 zijn we één van de belangrijkste hofleveranciers aan het programma voor populatiemanagement in Europese dierenparken.


Europees programma populatiemanagement

Safaripark Beekse Bergen in Nederland coördineert het Europese programma voor populatiemanagement van breedlipneushoorns. Op basis van DNA-onderzoek worden de beste matches tussen dieren gemaakt met als doel de genetische variatie zo groot mogelijk te houden binnen de populatie. In het kader van dit programma verhuizen dieren van en naar dierenparken met breedlipneushoorns in heel Europa.


Geboorte te volgen via livestream

Dankzij een livestream vanuit de neushoornstal was de geboorte van het neushoorntje live thuis te volgen: https://tinyurl.com/ys6v9njx. De moeder is zeer ervaren en heeft al zeven eerdere jongen succesvol grootgebracht. Mede daardoor verliep de geboorte voorspoedig. De eerste weken blijven moeder en jong in de behaaglijk verwarmde stal, waarbij ze regelmatig buiten een frisse neus gaan halen in het aangrenzende verblijf achter de schermen. Bezoekers kunnen 24/7 live meekijken in de neushoornstal naar moeder en jong.