Donderdag 26 november 2020 omstreeks 19.30 uur heeft een leeuwin in ons park het leven geschonken aan een drieling. Wij delen vandaag een compilatie van de eerste videobeelden die in het nachtverblijf van de drachtige leeuwin zijn gemaakt. De eerste levensdagen zijn vaak kritiek bij grote roofdieren, vandaar dat we de dieren in eerste instantie alle rust en ruimte hebben geboden om zo min mogelijk te (ver)storen.

 

 

Vijf leeuwenwelpen in verschillende leeftijden

De Arnhemse leeuwengroep telt één volwassen man en twee volwassen leeuwinnen. Eén van de leeuwinnen kreeg op 27 juli 2020 een tweeling: een mannetje en een vrouwtje. Met de geboorte van de drieling van de andere leeuwin op 26 november 2020 zijn er binnenkort vijf leeuwenwelpen in Burgers’ Zoo te bewonderen. De komende weken brengen de drie jongste aanwinsten echter met hun moeder in een separatie-ren achter de schermen door.


Natuurlijke situatie

Ook in de natuur zonderen hoogdragende leeuwinnen zich meestal tijdelijk even van de groep af, voordat ze de jongen werpen. Vaak zoeken ze hiervoor de beschutting van een bosschage of een andere afgeschermde locatie op. Pas na enige tijd voegt de leeuwin zich met haar kersverse jongen weer bij de groep. Wij bootsen deze natuurlijke situatie zo nauwkeurig mogelijk na. Moeder toont zich zeer beschermend en duldt geen pottenkijkers.


Leeuwen worden helaas steeds minder algemeen

Zelfs een iconisch roofdier als de leeuw dat buiten de mens weinig natuurlijke vijanden kent, komt tegenwoordig steeds minder algemeen voor op de Afrikaanse savannes. Habitatverlies, illegale jacht voor trofeeën of traditionele medicijnen en vanwege mens-dierconflicten eisen hun tol: het aantal leeuwen in het wild loopt drastisch terug.