BoekenBoeken
DrankDrank
KokenKoken

Neushoorntje ontdekt giraffen, zebra's en antilope

Donderdagochtend 10 februari 2022 maakt de drie maanden oude breedlipneushoorn onder het waakzame oog van zijn moeder voor het eerst kennis met de giraffen, zebra’s en antilopen op de savannevlakte. Het mannetje werd op 26 oktober 2021 geboren als achtste jong van de ervaren moeder en is de veertiende neushoorngeboorte sinds 1977 in ons park. Burgers’ Zoo is één van Europa’s succesvolste fokkers van breedlipneushoorns.

 

Moeders waakzame oog

Jonge breedlipneushoorns zijn in de regel vrij nieuwsgierig en onderzoekend. Ze zijn behoorlijk ondernemend in de wetenschap dat hun circa tweeduizend kilo zware moeder als indrukwekkende bodyguard nooit ver uit de buurt is. De andere diersoorten op de savanne – giraffen, zebra’s en antilopen – reageerden zoals verwacht eveneens nieuwsgierig op de bedrijvige nieuwkomer.

 

Eén van Europa’s succesvolste fokkers

Sinds 1977 zijn er maar liefst veertien breedlipneushoorns geboren in ons park. Wij staan daarmee in de top vijf van Europa’s succesvolste fokkers van deze bedreigde diersoort. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen uit Hilvarenbeek complementeren het kwintet.

 

Europees programma populatiemanagement

Safaripark Beekse Bergen in Nederland coördineert het Europese programma voor populatiemanagement van breedlipneushoorns. Op basis van DNA-onderzoek worden de beste matches tussen dieren gemaakt met als doel de genetische variatie zo groot mogelijk te houden binnen de populatie. In het kader van dit programma verhuizen dieren van en naar dierenparken met breedlipneushoorns in heel Europa. In 75 Europese dierenparken leven in totaal 296 zuidelijke breedlipneushoorns: 126 mannetjes en 170 vrouwtjes.