Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Educatieprogramma voor jonge ‘Ambassadeurs van de Aarde’ in ARTIS

Sinds vanochtend staat op het Artisplein een raket van ruim vijftien meter lang die Amsterdamse basisscholieren in de komende weken naar de ruimte lanceert. De raket is onderdeel van het internationaal bekroonde XR-educatie programma SpaceBuzz, een initiatief van ESA astronaut André Kuipers. ARTIS en SpaceBuzz trekken nu gezamenlijk op in hun missie om kinderen op een vindingrijke manier te inspireren om goed voor ‘hun planeet’ te zorgen.

 

Het gezamenlijke lesprogramma neemt scholieren van diverse basisscholen uit Amsterdam mee op ontdekkingsreis naar de ruimte en de natuur. De virtuele missie in de SpaceBuzz laat de leerlingen ervaren hoe het is om onze kleine aardbol vanuit het oneindige heelal te observeren. Deze uitzonderlijke blik op onze aarde wordt door astronauten ook wel omschreven als het ‘overview effect’. Na deze avontuurlijke ruimtereis keren de leerlingen terug op aarde en gaat hun missie verder in ARTIS-park, waar ze de wonderlijke krachten van onze planeet, natuur en dieren leren kennen.

 

“Het liefst zou ik álle mensen meenemen naar de ruimte om ze vanuit een heel nieuw perspectief naar de aarde te laten kijken. Vanuit het heelal zie je de schoonheid van onze planeet, maar ook de kwetsbaarheid ervan. Het is enorm belangrijk om zuinig te zijn op onze prachtige planeet en haar voldoende hersteltijd te bieden,” aldus mede-initiatiefnemer en ambassadeur van SpaceBuzz André Kuipers.

 

ARTIS-sterrenkundige Milo Grootjen over de samenwerking: “Net als SpaceBuzz is ook ARTIS niet van de wijzende vinger, maar hopen we kinderen op een speelse en avontuurlijke wijze bewust te maken van het feit dat we zuinig moeten zijn op onze planeet. Met dit aanvullende programma dat zich afspeelt in ARTIS-park en het ARTIS-Planetarium ervaren de kinderen de plek van onze aarde in het gigantische heelal. En daarmee hoe kwetsbaar het leven op onze aarde is, maar vooral ook hoe krachtig de kringloop van onze natuur is. Welke dieren ook wel de ‘opruimers van de natuur’ worden genoemd, hoe bomen zichzelf reinigen in een vervuilende, stedelijke omgeving en hoe planten zich verdedigen tegen ongewenste dieren.


Momenteel alleen toegankelijk voor scholen

De SpaceBuzz is van vrijdag 28 mei tot en met 4 juni uitsluitend toegankelijk voor scholen die zich van tevoren hebben aangemeld voor dit programma. De samenwerking tussen SpaceBuzz en Artis bevindt zich in een testfase. Bij een succesvol verloop van deze pilot zal het gezamenlijke lesprogramma van SpaceBuzz en ARTIS over een langere periode beschikbaar worden gesteld aan scholen uit heel Nederland. Daarnaast zal worden onderzocht hoe reguliere bezoekers het programma van Spacebuzz en ARTIS kunnen gaan ervaren.