Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Gorillababy geboren in ZOO Antwerpen

Geweldig nieuws uit de Mensapenvallei: gorilla Mambele schonk het leven aan een gezonde baby. Zilverrug Matadi is de vader. De kleine Thandie kijkt nieuwsgierig rond, want voor haar betekent deze halfbroer of -zus een nieuw speelkameraadje.

 

 

Vertederend

Kleine handen klemmen zich vast in de donzige zwartbruine vacht van mama Mambele. Ogen kijken voorzichtig in het rond. Een tong gaat op zoek naar de melk. De Mensapenvallei in ZOO Antwerpen was al schattig met kleuter Thandie in het verblijf, maar heeft er nu nog een bijzonder snoezige bewoner bij.


Hoopvol nieuws

We springen een gat in de lucht in ZOO Antwerpen. Maar niet alleen voor ons is dit leuk nieuws, ook voor de westelijke laaglandgorilla’s. De diersoort is ernstig bedreigd. In 25 jaar tijd is hun populatie in de natuur met zestig procent gezakt door stroperij, jacht en ziektes. Nu leven er nog maar 316.000 dieren van deze mensapensoort.

 

Wist je dat het wetenschappelijk team van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael (Center for Research and Conservation, CRC) al 18 jaar het onderzoeksproject ‘Projet Grands Singes’ in Kameroen coördineert? Daarmee willen ze de effecten van grootschalige houtkap op de overlevingskansen van gorilla’s en chimpansees in kaart brengen. Ze stimuleren bedrijven om samen met lokale overheden hun activiteiten zo aan te passen dat het voortbestaan van de dieren niet langer bedreigd wordt. Zo halen zowel mens als dier er hun voordeel uit.