Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Hamsterratten sporen naar buskruit

Vrijdag 22 februari om 11.00 uur geven de hamsterratten, en hun verzorgers, een demonstratie in Ouwehands Dierenpark. De hamsterratten in Ouwehands Dierenpark zijn dankzij intensieve training sinds kort in staat om buskruit op te sporen. Ouwehands Dierenpark is het enige dierenpark in Nederland waar op deze manier met hamsterratten wordt gewerkt.

 

De Gambiaanse hamsterrat kan zeer goed ruiken. Daarom wordt deze rat door APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling)getraind om landmijnen op te sporen in bijvoorbeeld Thailand en Mozambique. Inmiddels heeft de organisatie met hulp van de hamsterratten ruim 3.000 landmijnen onklaar kunnen maken.

De hamsterratten in Ouwehands Dierenpark sporen geen landmijnen op, maar laten tijdens educatieve voorstellingen wel aan de bezoekers zien wat zij met hun uitermate gevoelige neus kunnen!

 

Training

De hamsterratten Ayo en Nya zijn vanaf zes weken oud gehanteerd, op de hand genomen, om ze aan de verzorgers en aan prikkels uit de omgeving te laten wennen. Vanaf september 2012 maakten ze voor het eerst kennis met de clicker en daarna hebben ze door middel van clickertraining geleerd om het buskruit op te sporen. De dieren worden nu dagelijks getraind.

 

Ayo en Nya

De zusjes Ayo en Nya zijn in maart 2012 geboren in Ouwehands Dierenpark. De Gambiaanse hamsterrat behoort tot één van de grootste rattensoorten ter wereld en weegt ongeveer 1 kilogram.