Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Bloei reuzenwaterlelie Victoria cruziana in Diergaarde Blijdorp Rotterdam

In de monumentale Victoriaserre van Diergaarde Blijdorp staat de reuzenwaterlelie Victoria cruziana al in bloei! De plant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en wordt ook wel de ‘Koningin der waterlelies’ genoemd. Opvallend zijn ook de reusachtige, cirkelvormige bladeren. De hele zomer zullen de lelies bladeren en knoppen aanmaken, die bezoekers kunnen bewonderen. Op een andere plek in de Diergaarde, het vlinderparadijs Amazonica, is nog een reuzenwaterlelie uitgezet. Die zal later dit voorjaar gaan bloeien.

 

 

De bloemen bloeien twee nachten. De eerste avond zijn ze roomwit van kleur en geven een ananas-achtige geur af. Kevers worden hierdoor aangetrokken. Zij zorgen voor de bestuiving door het stuifmeel te verspreiden. Bij het aanbreken van de dag sluit de bloem om de volgende avond weer open te gaan. Dan is de bloem rozerood van kleur. Tegen de ochtend zakt de bloem onder water en worden er weer nieuwe knoppen en bladeren aangemaakt.

 

De reusachtige drijvende bladeren hebben een draagvermogen van rond de 15 kilo! Sommige bladeren kunnen een doorsnede bereiken van ruim tweeënhalve meter. Als alles goed blijft gaan, is het misschien na de zomervakantie mogelijk om baby’s op de reuzenbladeren te fotograferen. Dit is inmiddels een bekende traditie in de Diergaarde. Al in de negentiende eeuw werden er kleine kinderen op de bladeren gefotografeerd. Houd hiervoor de nieuwsbrief en socialmedia van Blijdorp in de gaten. Wil je meer weten over deze bijzondere plant?