Drie vale gieren worden uitgezet op Sardinië

Vandaag zijn drie vale gieren vanuit ARTIS aangekomen op Sardinië. Hier zullen de gieren een aantal maanden wennen aan hun nieuwe omgeving, voordat ze later dit jaar worden uitgezet.
Verkeersongeluk. De jonge gieren zijn afgelopen voorjaar in ARTIS uit het ei gekomen. Drie van de zes oudergieren komen uit Spanje, en konden door een verkeersongeluk niet meer in het wild leven. In ARTIS zijn ze opgevangen, hersteld en konden zij een koppel vormen met een andere vale gier. De kuikens die zij hebben grootgebracht, zullen weer in het wild uitgezet worden. Hiermee leveren zij een bijdrage aan de instandhouding van de vale gier in Europa.

 


Bescherming

De vale gier komt voor in ongerepte, warme streken in Azië, Noord-Afrika en Zuid-Europa, zoals Sardinië. In 2013 werden op dit eiland nog maar 30 koppels geteld. Door herintroductieprojecten en vernieuwde regelgeving gaat het nu beter met de vale gieren in Europa, maar bescherming blijft belangrijk. Vale gieren zijn aaseters en hebben hierdoor een onmisbare rol in de kringloop van het leven. Doordat zij dode dieren eten, vormen zij de opruimers van de natuur. De vogels eten bijvoorbeeld kadavers van dieren die aangereden zijn, waardoor ze zelf ook het gevaar lopen om aangereden te worden. De vale gieren die in ARTIS zijn opgevangen, zijn ook na een aanrijding in een opvangcentrum in Malaga gebracht en daarna overgeplaatst naar ARTIS.
Grootbrengen van een kuiken

De drie vale gieren die uitgezet gaan worden, zijn in 2018 uit het ei gekomen: het vrouwtje in maart en de twee mannetjes een dag na elkaar in april. Het grootbrengen en grootbrengen van een jonge vale gier is voor het ouderkoppel een behoorlijke opgave. Eerst zitten de twee gieren twee maanden lang om de beurt op het ei. Zodra het ei is uitgekomen, heeft het kuiken heel veel eten nodig. In 3,5 maand is de gier even groot als zijn ouders. Het gierenkoppel moet dus een intensief half jaar goed samenwerken en vormt een hecht team waarbij ze alle taken gelijk verdelen.


Tweede jaar

In april 2018 zijn er ook al twee vale gieren uit ARTIS uitgezet op Sardinië. De twee uitgezette gieren zijn via het natuurbehoudproject ‘Life Under Griffon Wings’ uitgezet, en hebben zich bij een bestaande kolonie van ongeveer 140-160 vale gieren gevoegd. Door middel van een GPS-tracker kun je hier volgen waar de vogels zich bevinden. De drie gieren die dit jaar uitgezet gaan worden, zullen op een andere locatie op het eiland worden uitgezet.