Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael proudly present...

Onze dierentuinen kennen we al langer dan vandaag. Maar wist je ook dat ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael een wetenschappelijke dierentuin zijn? Ja? Wist je dan ook dat ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael de eerste wetenschappelijke dierentuin TER WERELD zijn? Voilà, nu wel. Én we hebben een eigen wetenschappelijk zoölogisch centrum, het Centre for Research and Conservation. CRC voor de vrienden.

 

 

En wat betekent dat dan juist? Dag in, dag uit zijn onze wetenschappers en experten aan de slag. Met de resultaten uit ons wetenschappelijk onderzoek trekken we de tuin in én gaan ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael naar hun onderzoeksstations in het buitenland. Daarnaast helpen ze universiteiten, wetenschappers en andere dierentuinen wereldwijd. Ze winnen internationale prijzen en spreken op congressen over de hele wereld. Indrukwekkend, niet? Sinds de jaren tachtig is het CRC uitgegroeid tot één van de meest vooruitstrevende zoölogische onderzoekscentra ter wereld.

 

Dat gebeurt allemaal achter de schermen en vaak anoniem, maar daar brengen ze nu verandering in. Onder de vlag van ZOO Science brengen we vanaf vandaag - Werelddierendag, en dat is niet toevallig! - deze verhalen tot bij jullie. Ga mee op expeditie naar Bulgarije, kom te weten wat genetisch onderzoek ons leert en ontdek wat een kleefrollertje met goudkopleeuwaapjes te maken heeft op... www.zooscience.be/nl/

 

Benieuwd naar hoe het allemaal begon? Terecht. Het is een prachtig verhaal. Exact 30 jaar geleden, in 1988, hebben ze een eerste wetenschapper vast in dienst met een bijzondere interesse voor de bedreigde goudkopleeuwaapjes. Na uren en uren observeren en analyseren ontdekt ze dé sleutel om het natuurlijk gedrag van de aapjes te herstellen. Die baanbrekende resultaten leiden tot internationale publicaties en erkenning wereldwijd. Ons wetenschappelijk onderzoek wordt hiermee gekatapulteerd naar een hoger niveau, het wetenschappelijk team wordt steeds groter en groeit zelfs uit tot een officieel onderzoekscentrum. En die jonge wetenschapper? Zij werkt daar nog steeds. Als directeur van het wetenschappelijk departement.