Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 Een huis voor Harry (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers.

 

 

Dit viel vanochtend op:

  • H.K.H. Prinses Laurentien las voor aan een enthousiaste groep kleuters op de Corantijnschool in Amsterdam, waar auteur en illustrator Leo Timmers ook aanwezig was.
  • Vele bekende Nederlanders lazen voor: Diederik Jekel, Lieke van Lexmond, Daphne Deckers, Jesse Klaver, Henk Krol, Noraly Beyer, de ministers Ingrid van Engelshoven, Hugo de Jonge en Arie Slob en vele anderen lieten zo zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden.
  • Ook lokale helden deden mee: er werd voorgelezen door burgemeesters, politici, brandweermensen, columnisten, acteurs, presentatoren, zangers, rappers, wethouders en wijkagenten.
  • Voor het eerst werd bij Het Nationale Voorleesontbijt ook in andere talen dan het Nederlands voorgelezen, door Akwasi (Engels), Sa├»da Benali (Arabisch) en Alain Caron (Frans).
  • Voorlezen heeft niet alleen een positief effect op woordenschat en tekstbegrip, maar zorgt ook voor een sterkere band tussen (groot)ouder door middel van interactief (voor)lezen. Kijk voor meer informatie op www.leesmonitor.nu/nl/voorlezen.