De NGO Fair Trade Libanon, opgericht in 2006, is verheugd om op zaterdag 15 oktober het Libanese paviljoen te lanceren op SIAL Parijs 2022 (15-19 oktober). In samenwerking met de ministeries van Economie en Handel, Industrie en Landbouw zal de delegatie van 19 agrovoedingsbedrijven tijdens dit internationale evenement haar verschillende producten presenteren en de Libanese culinaire knowhow tonen. Haar doel is het promoten van Libanese producten en het ontwikkelen van partnerschappen met Franse en Europese distributeurs. Het project wordt gesteund door de Libanese ambassade in Frankrijk IDAL, de CCI France Liban, de Association des Industriels Libanais (ALI) en de René Moawad Foundation (RMF).

 

SIAL Parijs: een internationale showcase om de Libanese knowhow en de voedingsindustrie te bevorderen

Sinds 2019 bevindt Libanon zich in een financiële en economische crisis. Terwijl 95% van zijn voedselbehoeften ingevoerd wordt, is de export van zijn eigen industriële en agro-voedingskennis een belangrijke hefboom geworden om een uiterst kwetsbare economie te stimuleren. In 2019 vertegenwoordigde agrovoeding 26% van het Libanese industriepark, 11,7% van de totale export en 12,4% van de industriële export volgens Invest in Lebanon (IDAL). In deze context biedt SIAL een belangrijk internationaal platform voor Libanese bedrijven om een elitegroep van kopers, hoteliers, detailhandelaren, koks en restauranthouders te ontmoeten. SIAL alleen al vertegenwoordigt meer dan 300.000 bezoekers, 119 vertegenwoordigde landen en meer dan 7200 exposanten. Van 15 tot 19 oktober exposeren Libanese bedrijven in het paviljoen " Libanon: proef ons land, proef ons erfgoed" , bedoeld om het Libanese culinaire erfgoed en de moderniteit van een zeer dynamische sector onder de aandacht te brengen. Het paviljoen zal een ruimte van 230 m2 in beslag nemen die gewijd is aan de Libanese gastronomie en levenskunst. In samenwerking met CCI France International en CCI France Liban zullen bijeenkomsten met potentiële kopers en distributeurs worden georganiseerd om de toegang van Libanese producten tot internationale markten te vergemakkelijken en de export te stimuleren.

 

Een initiatief dat mogelijk wordt gemaakt door het partnerschap tussen de particuliere en de openbare sector

Fair Trade Libanon werkt samen met partners uit de openbare en particuliere sector om hun inspanningen en expertise ten dienste van Libanese bedrijven te stellen en zo Libanon een betere kans op internationale zichtbaarheid en diversificatie van de Libanese economie te bieden. Zij werken op het Libanese paviljoen samen met belangrijke spelers uit de particuliere en openbare sector om het Libanese MKB, dat nog onbekend is bij het Europese publiek, te promoten. Dit initiatief wordt gefinancierd door het US-Middle East Partnership Initiative (MEPI) in het kader van het project Business Innovation and Enhance Exports For Lebanon (BIEEL) onder leiding van Fair Trade Libanon en de René Moawad Foundation en in partnerschap met de Association of Lebanese Industrialists (ALI), het Libanees Syndicaat van de Levensmiddelenindustrie (SLFI) en het Libanese ministerie van Economie en Handel en het ministerie van Industrie, met steun van de Libanese ambassade in Frankrijk.

 

Een culinaire workshop om de Libanese gastronomie te belichten

Op maandag 17 oktober 2022 wordt in de ruimte "SIAL -La Cuisine" een culinaire workshop gehouden om het Libanese culinaire erfgoed en de rijkdom van zijn bodem te promoten. De beroemde chef Philippe Geneletti zal fusionrecepten creëren met de tentoongestelde Libanese producten. De journalist Claude Nadeau zal verantwoordelijk zijn voor de animatie rond het thema "Libanon, een gastronomie van zon en gulheid".

 

Over eerlijke handel in Libanon

Fair Trade Libanon is een Libanese NGO die in 2006 in Beiroet is opgericht. Haar missie is het ondersteunen van landbouwcoöperaties en KMO's bij hun technische en financiële ontwikkeling in Libanon en het ontwikkelen van eerlijke handel. Met de steun van internationale organisaties begeleidt zij agrovoedingsbedrijven en KMO's in hun ontwikkelingsstrategie, van marketing tot commerciële lancering. De NGO leidt ook de BIEEL-missie (Business Innovation and Enhance Exports For Lebanon), gesponsord door het Amerikaanse MEPI, die tot doel heeft de export van Libanese producten op de internationale markt te bevorderen. Fair Trade Libanon maakt sinds 2010 deel uit van het internationale fairtradenetwerk (WTFO) en is eigenaar van het fairtrademerk Terroirs du Liban.

Voor meer informatie: https://www.fairtradelebanon.org/fr