In de collectie van Regionaal Archief Tilburg duiken af en toe receptenboekjes op uit voorbije eeuwen. Onwillekeurig rijst dan de vraag: hoe smaken die recepten? Om dat uit te zoeken is het archief op zoek naar culinaire durfallen die niet terugdeinzen om een onbekend recept uit te proberen. Op 19 november zijn de oude gerechten te proeven als de ‘retro-koks’ de resultaten hebben klaargemaakt voor de activiteit ‘Aan Tafel!’.

 

De deelnemers van ‘Aan Tafel!’ kiezen uit ruim 50 recepten voor voorafjes, drankjes, soepen, hoofdgerechten, groentes, sauzen, toetjes, taarten, cakes en koekjes. De recepten komen uit het register van een pastoorsmeid (Diessen, begin twintigste eeuw), een brochure van Buisman (uit het archief van Bas Zijlmans), brochures van Calvé Delft (uit het archief van Bakkerij Vermeer), het receptenboekje van herbergierster Maria Donders van Vliet en een brochure uit 1914, ‘Goedkope en voedzame maaltijden’. Recepten als varkenspoten, evenveeltjes, Rijnsche wijnsoep, Rognons de veau en casserole, schoenlapperstaart, zwampudding en marionnais saus zijn daarin te vinden. Veel te leuk om niet te proeven.

 

Een deel is gedrukt verschenen, het receptenboekje van Maria Donders is met de hand geschreven. Vrijwilligers van het archief hebben hun tanden al gezet in het transcriberen van de handgeschreven teksten, zodat die nu goed te lezen zijn. Deelnemers zullen hier en daar moeten puzzelen vanwege genoemde hoeveelheden die we nu niet meer kennen. Eén lood boter, drie stuivers brood, de kok of kokkin zal zelf moeten uitvogelen met welke hoeveelheid het gerecht het beste lukt en het lekkerst smaakt. Op 19 november tijdens ‘Aan Tafel!’ wordt het archief een proeflokaal, waarbij de ruim 50 gerechten te proberen zullen zijn.

 

Geïnteresseerden geven zich op via www.regionaalarchieftilburg.nl/aantafel. Zij kiezen maximaal drie recepten uit de lijst op de website, die ze dan gaan uitproberen. 25 oktober komt er voor de deelnemers een informatieavond. Op 19 november gaan we dan ‘Aan Tafel!’ en nodigen we iedereen uit die van eten houdt, om samen met de koks en kokkinnen te proeven.

Meer informatie is te vinden op www.regionaalarchieftilburg.nl