Ook in cocktails tijdens het Jenever Cocktail Fest.

Op zaterdag 27 mei (17u – 23u) kan je tijdens de tweede editie van het Jenever Cocktail Fest terecht op de binnenkoer van het Jenevermuseum. Daar worden hippe jenevercocktails van jeneverproducenten Smeets en Fryns geserveerd. Jeneverambassadeur en chef-kok Anne-Sophie Breysem maakt het plaatje compleet met heerlijke signature cocktail en bijhorende amuse. Ook dit jaar wordt het evenement georganiseerd door een groepje studenten van Hogeschool PXL en groeit het stilaan uit tot een vaste, weerkerende afspraak in de jaarkalender van het museum. “Met het Jenever Cocktail Fest tonen we dat jenever niet alleen een rijke geschiedenis heeft, maar ook vandaag nog steeds een vaste waarde is in de gastronomische smaakmogelijkheden.”, aldus Nele Kelchtermans, schepen van Cultuur.

 

Jenever terug op de kaart


Jenever stroomt al enkele decennia door het bloed van de Hasselaar. Op en tijd en stond krijgt het drankje echter af te rekenen met een ouderwets imago. Onterecht vinden de jongeren. Om hier verandering in te brengen, slaan de studenten de handen in elkaar met het Jenevermuseum en jeneverproducenten Smeets en Fryns. Samen combineren ze het traditionele concept van jenever met het frisse en populaire concept van cocktails. “Cocktailliefhebbers ontdekken wereldwijd de veelzijdigheid en rijke smaak van jenever. Met Jenever Cocktail Fest proberen we jenever op een andere, vernieuwende manier op de kaart te zetten”. De afgelopen jaren spitste het Jenevermuseum zich erg toe op het uitspelen en promoten van de gastronomische smaakbeleving van het alcoholische drankje. “Vakmanschap is de kern van de jenevercultuur. We zijn dan ook erg verheugd om te zien dat steeds meer mensen opnieuw een voorliefde krijgen voor jenever.”, vertelt Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum. Met het evenement hoopt het museum jenever de ster van de cocktail- en mocktailwereld maken.


Smaken ten top

Anne-Sophie Breysem, chef of the year 2015.


Lokale jeneverproducenten Smeets en Fryns zetten tijdens het evenement hun beste beentje voor met een selectie aan heerlijk verfijnde cocktails én mocktails. Smeets pakt uit met Beauty & The Beast en Gerry’s Gimlet. Fryns brengt zijn eigen klassiekers en komt met Fryns Mule en Fryns Rhubarb op de proppen. Ook jeneverambassadeur en chef-kokvan restaurant Ansoler Anne-Sophie Breysem is van de partij. Tijdens het evenement proef je haar passie voor jenever in een zelfgemaakte cocktail op basis van de huisgestookte jenever die vorig jaar naar haar werd vernoemd. Maar daar laat de topchef het niet bij. Zo zorgt Anne-Sophie voor een verrassende foodmatch door een aangepast gastronomisch hapje bij haar cocktail aan te bieden. “Met deze creatieve foodpairing hoop ik de aanwezigen te tonen dat jenever een zeer veelzijdige smaakmaker is”, aldus Breysem.Authentieke locatie en livemuziek


Het museum, gevestigd in de voormalige stokerij Stellingwerff-Theunissen, biedt een authentieke, sfeervolle locatie die ’s avonds het perfecte podium vormt voor de plezante livemuziek van de band Knappe Koppen. Met een gezellige inkleding en sfeer is het Jenever Cocktail Fest de perfecte afsluiter van dagje vertoeven in de binnenstad. Voor de nachtuilen is het misschien wel hét event om een avondje uit in Hasselt af te trappen.