De tweede editie van het Ammehoela Film Festival vindt plaats op zaterdag 31 maart in bioscoop FC Hyena in Amsterdam Noord. Het eendaagse festival vertoont een keur aan (meestal korte) films en andere audiovisuele producties, zoals mediakunst, internetvideo’s en muziekclips. Momenteel zijn de inzendingen geopend. Ammehoela selecteert onafhankelijke, tegendraadse, eigenzinnige, brutale, creatieve en geëngageerde pareltjes uit de schatkamers van de Nederlandse audiovisuele (onder)wereld.

 

Het Ammehoela Film Festival onderscheidt zich van andere festivals door zich te richten op film- en andere beeldmakers die de randen opzoeken (zogenaamde ‘randmakers’) en door een grote variatie van film- en kunstgenres een plek te bieden in de programmering. Het festival biedt een podium voor zowel gevestigde als beginnende makers die zich in hun werk durven uit te spreken en lak hebben aan conventies. Ammehoela is daarnaast een ontmoetingsplek waar creatieve expressie, professionele ontwikkeling en ondernemende samenwerking centraal staan. Omdat een van de eisen voor de vertoning van een film is dat de maker aanwezig is, biedt het festival film- en andere beeldmakers volop de ruimte om elkaar te ontmoeten. Zo kunnen ze nieuwe connecties maken en hun professionele en artistieke netwerken vergroten. Dit wordt nog eens versterkt doordat Ammehoela een podium biedt aan genres en vormen die elders weinig officiële vertoningsmogelijkheden krijgen, zoals korte documentaires, internetvideo’s, kunstfilms en muziekclips.

 

Het festival biedt het publiek een unieke gelegenheid om de diversiteit, rijkdom en kwaliteit van Nederlandse ‘randfilms’ en andere audiovisuele producties in de marge te ervaren in het bijzijn van de makers. Bezoekers krijgen de kans om in Q&A’s na de films beter bekend te raken met de makers en hun ideeën en praktijken. Door films te selecteren en te combineren die schuren, prikkelen en confronterend zijn, worden bezoekers uit hun comfortzone gehaald en gestimuleerd om nieuwe verbanden te leggen tussen alles wat ze voorgeschoteld krijgen. Het Ammehoela Film Festival werd vorig jaar voor het eerst als try-out georganiseerd en was toen met ruim 120 bezoekers en 40 makers een groot succes. Dit jaar pakt Ammehoela, dat inmiddels een stichting is geworden, het groter aan, onder andere gesteund door een subsidie van de Gemeente Amsterdam, en probeert het festival een vaste plek te veroveren in de innovatieve kantlijn van het Nederlandse filmfestivallandschap – en in het hart van alle makers en liefhebbers van alternatieve film- en beeldcultuur.

 

Makers kunnen hun creatie tot 1 februari 2018 insturen via het inschrijfformulier op de website van het festival: www.ammehoelafilmfestival.nl. Vanwege de beperkte vertoningsruimte selecteert Ammehoela vooral korte producties, maar ook (middel)lange films zijn welkom. De selectie wordt uiterlijk 1 maart bekendgemaakt.