De producenten mogen het eindelijk bekend maken. Van 4 juli tot en met 30 augustus a.s. is World of Dinos – de grootste educatieve dino expo van Europa – terug bij Jaarbeurs in Utrecht. ,,Door corona was lange tijd onzeker of de tentoonstelling doorgang kon vinden. Eindelijk hebben we groen licht”, zegt Mike Leegwater van Hillenaar Events. Wel zijn strenge veiligheidsmaatregelen van toepassing. ,,We houden anderhalve meter in acht.”

 

 

De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt aan de realisatie van het project. ,,We hebben intensief overleg gevoerd met alle betrokkenen”, zegt Leegwater. ,,Er is een uitgebreid protocol opgesteld om de tentoonstelling binnen de geldende eisen te kunnen laten plaatsvinden. Afstand houden speelt daarbij vanzelfsprekend een belangrijke rol. Maar ook bijvoorbeeld hygiëne maatregelen en aangepaste routes hebben de speciale aandacht.” Alles met veiligheid als voornaamste doel. ,,We willen bezoekers een optimale beleving bieden maar tegelijkertijd de risico’s rond corona tot een minimum beperken.” Dat is gelukt, stelt hij. ,,We laten conform de eisen van de overheid niet meer dan 100 bezoekers tegelijkertijd toe. Tickets worden middels tijdsloten verkocht zodat we bezoekersstromen optimaal kunnen reguleren.” Commercieel is World of Dinos daarmee een forse uitdaging voor de makers. ,,We kunnen maar een fractie van de capaciteit gebruiken”, verklaart Leegwater. ,,Normaal gesproken kunnen we meer dan 1.000 mensen tegelijkertijd ontvangen. Nu zijn dat er 100.” Voor de bezoekers is dat juist een voordeel. ,,Consumenten profiteren nagenoeg van een privé ervaring omdat er weinig mensen op de vloer lopen. Ze krijgen dus meer dan ooit waar voor hun geld.”

 

Educatief

World of Dinos is een Nederlandse productie die in eigen beheer door Hillenaar Events gecreëerd is. ,,In 2018 was de educatieve expo voor de eerste keer in Jaarbeurs te zien”, vertelt Leegwater. ,,De belangstelling was overweldigend. We hebben voortdurend geïnvesteerd in de tentoonstelling die inmiddels uit meer dan tachtig modellen bestaat. De dino’s bewegen, maken geluid en zijn geplaatst in decors die recht doen aan hun natuurlijke leefomgeving.” Educatie en plezier gaan hand in hand. ,,Bezoekers leren spelenderwijs alles over de giganten uit lang vervlogen tijden. Voor kinderen is er een speurtocht en een speciale kidszone. Tevens richten we een dinoscoop in waar leerzame films worden getoond. Bij alle dino’s staan borden – net als in de dierentuin – waarop informatie wordt gepresenteerd – op een laagdrempelige manier – over de desbetreffende soort.” World of Dinos gaat op 4 juli a.s. van start en blijft de hele zomervakantie in Jaarbeurs. ,,Reserveren is verplicht. Aan de kassa worden geen tickets verkocht. Dus we raden mensen aan om hier niet te lang mee te wachten omdat de capaciteit per dag zeer beperkt is.”

 

Samenwerking

World of Dinos is uit een intensieve samenwerking tussen Hillenaar en Jaarbeurs ontstaan. Peter van der Veer (CCO van Jaarbeurs): ,,Van honderden bijeenkomsten, naar nul. In één keer. Dan word je gedwongen om in een stand te komen waarin we samen bekijken wat we nog wel kunnen doen. Dit vraagt om creativiteit en biedt nieuwe mogelijkheden. We hebben samen met onze partner Hillenaar Events uitgebreid bekeken hoe we World of Dinos, op een veilige manier, door kunnen laten gaan. We zijn trots op deze samenwerking en verwelkomen graag weer bezoekers bij Jaarbeurs.”