Een keer per jaar wordt de strip als kunstvorm en als massamedium landelijk onder de aandacht gebracht op De Stripdagen. En dat gebeurt al vijftig jaar. Tijden veranderen, interesses veranderen, dus deze promotionele manifestatie verandert mee: strips nemen een belangrijke plaats in in de heersende beeldcultuur, maar de zichtbaarheid van de strip in onze maatschappij blijft daarbij achter. Er is heel veel moois, leuks, nuttigs en interessants op stripgebied, maar wie is zich daarvan bewust?

 

Samenwerking met een ander evenement (de Heroes Dutch Comic Con, die tegelijkertijd plaatsvindt) heeft het mogelijk gemaakt om De Stripdagen dit jaar te laten plaatsvinden in de Jaarbeurs, Utrecht! En wel op zaterdag 31 maart en zondag 1 april!

Deze verhuizing én schaalvergroting maken het mogelijk om het mooie medium strip onder de aandacht te brengen van een veel grotere groep belangstellenden.

Ook biedt deze samenwerking de armslag voor een grotere, bredere en leukere programmering dan ooit tevoren: een continu-programmering op drie podia vol educatie en entertainment! Met paneldiscussies, presentaties, prijsuitreikingen, stripbattles, veilingen, muziek, wedstrijden, quizzen, interviews, workshops en lezingen. Met diverse exposities, signerende tekenaars, unieke beursedities van nieuwe uitgaven en de verkiezing van het Album van het Jaar. En natuurlijk veel doe-dingen voor kinderen.

 

EEN PAAR HIGHLIGHTS

 

Expositie Grenzeloos Getalenteerd

Er is wereldwijd een tendens bij uitgeverijen om nieuwe strips te laten maken van klassieke internationale bestsellers. Daar worden uiteraard hoge eisen aan gesteld. En de zoektocht naar talent voert uitgevers verbazend vaak naar Nederland! Zo kunnen we sinds kort (of binnenkort) genieten van beroemde stripfiguren als Suske en Wiske, Robbedoes, Guust Flater en Blake en Mortimer, gemaakt door Hollandse meesters als Gerben Valkema, Hanco Kolk en Peter van Dongen.

Daarnaast worden er flink wat Nederlandse strips in vele talen vertaald en aan vele landen verkocht (we noemen slechts Erik Kriek en Eric Heuvel). Dat is op zich niet nieuw, want ook in het verleden zijn er wereldsterren geweest onder de Nederlandse stripmakers. Deze, speciaal voor De Stripdagen gemaakte, expositie doet het allemaal uit de doeken.

 

Stripbattles

Altijd een hoogtepunt op De Stripdagen: de inmiddels legendarische Stripbattle! Twee teams van Nederlandse toptekenaars strijden tegen elkaar in een niets ontziende improvisatie-tekenoorlog. Wie is het snelst, het mooist, het grappigst, het origineelst? De opdrachten komen uit het publiek, en het publiek bepaalt ook de winnaars! De partijen strijden om de Gouden Tekentang, de meest afzichtelijke wisseltrofee ter wereld. Het geheel staat onder (bege)leiding van Ger Apeldoorn. Die zal de deelnemers het onderste uit de kan doen halen.

 

Hoog bezoek

Het is vele jaren geleden dat we zoveel buitenlandse gasten op De Stripdagen mochten begroeten als dit jaar! Uiteraard uit België en Frankrijk, maar ook uit Italië, Indonesië en de Verenigde Staten! We zijn zeer verguld met de aanwezigheid van toptekenaars Steve Scott en Eddy Barrows (o.m. Batman en Superman).

 

Lezingen en workshops

Op het workshop-podium vinden diverse lezingen en workshops plaats, waaronder:

 

Cosplay introductielezing (zaterdag)

“Cos” staat voor costume (kostuum) en “play” voor acteren. Cosplay is de hobby waarbij je er probeert uit zien (en het eventueel naspelen) van een (fictief) karakter. Het is vooral populair onder fans van science-fiction en manga/anime, waardoor je het veel tegenkomt op specifieke beurzen over deze onderwerpen. Cosplay Maakie geeft een introductielezing over deze hobby, waarbij ze uitlegt waarom mensen cosplayen, wat de hobby zo populair maakt en hoe jij zelf je eerste cosplay goed kan voorbereiden. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan deze ervaren cosplayer.

 

Cosplay-lezing: maken, kopen of aanpassen (zondag)

Voor zowel beginnende als gevorderde cosplayers kan het een moeilijke keuze zijn welke onderdelen te kopen, aanpassen of compleet zelf te maken als je aan een kostuum werkt. Maakie vertelt je alle voor- en nadelen en helpt je keuzes te maken in deze lezing.

 

Workshops strips maken voor kinderen en voor volwassenen

Een strip maken, hoe doe je dat precies? Tommy A heeft vaker met dit bijltje gehakt.

 

Omdat De Stripdagen zijn samengegaan met Heroes Dutch Comic Con, kunnen de bezoekers nóg vijf hallen barstensvol jongerencultuur bezoeken!

Alle informatie over De Stripdagen staat op www.destripdagen.nl